Antimonokoredrama „Arto Luda“ na gostovanju u Sarajevu u okviru Undiplomatic art

Nakon Banjaluke, Zagreba, Beča, Minska i Subotice, publika u Sarajevu imaće priliku pogledati predstavu Nevid teatra „Arto Luda“ koja će biti izvedena u okviru novog projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS – UNDIPLOMATIC ART u galeriji Charlama u utorak, 13. marta 2012. godine sa početkom u 20 časova.

Riječ je o antimonokoreodrami inspirisanoj životom i djelom Antonena Artoa, autora i izvođača Dejana Andrića, koja govori o prostituisanju pozorišta.

Antonin Artaud (Antonen Arto) je pobunjenik koji dovodi u pitanje, ne samo francusku pozorišnu tradiciju već čitavu zapadnu pozorišnu tradiciju, koncepciju pozorišta koja je, po njemu, od samog početka bila pogrešna. Smatra da je prvobitni grijeh zapadne umjetnosti prije svega njen imitativni karakter. Ona je samo dekoracija više na jednom predekorisanom prerušenom svijetu, jedna iluzija više, koja pod gustim spletom svojih konvencija prikriva istinu o nama, o svijetu. Misija pozorišta, kakvu je jedino mogao poneseni i nadahnuti Arto da zamisli, jeste mitska misija jednog novog stvaranja svijeta, čiju će velelepnost pružiti samo pozorište. Istinski pozorišni jezik, aktivan, djelotvoran jezik, jezik koji će se primati preko čula, jer je prije svega njima namijenjen, biće jedan novi fizički jezik, zasnovan na znacima, a ne na riječima, jezik iz kojeg će se roditi specifična pozorišna poezija, koja neće imati ničeg zajedničkog s negdašnjoj “poezijom u pozorištu”. To pozorište koje više neće biti psihološko već “plastično i fizičko”, postaće najzad pozorište na sceni, Artoova vizija pozorišta. – Mirjana Miočinović.