Besplatna predstava “Slučajevi” povodom Noći teatra 2014

U Banjaluci će u subotu, 15. novembra 2014. godine, biti održana manifestacija „Noć teatra” u kojoj će Nevid teatar izvesti kabare apsurda „Slučajevi” po Danilu Harmsu od 21 časova i 3 minuta na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

“Slučajevi“, po Danilu Harmsu, u režiji Aleksandra Ilića je kabare apsurda i prikazuje satiričan dramaturški sklop sastavljen od niza zasebnih Harmsovih nadrealnih i apsurdnih kratkih priča, u kojima se svijet i ljudski životi u njemu pojavljuju kao neobjašnjivi i nepredvidljivi. Tok postupaka, ponašanja i sudbina tragikomičnih likova odvija se kroz njihove dogodovštine u grotesknim događajima, koji se smjenjuju tako što se radnja preusmjerava novim, raznovrsnim, besmisleno uspostavljenim okolnostima. Glumci i muzičari u ovoj nadrealističnoj – pantomimskoj igri, na sarkastičan i ironičan način ulančavanja događaja prikazuju istine ovoga svijeta na javi i ukazuju na ljudske mane.

Evropska noć teatra

Bosansko narodno pozorište Zenica je i ove godine koordinator međunarodnog projekta Noć teatra za Bosnu i Hercegovinu. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvođačkim umjetnostima i održaće se na području cijele Bosne i Hercegovine u subotu, 15.11.2014. godine. Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave, a može obuhvatiti i ostale oblike scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih evropskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s direktnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu). Ovo događanje je i noć otvorenih vrata kada je moguće teatarske prostorije vidjeti iz druge vizure, vidjeti scenske prostore, mušku ili žensku garderobu, tonsku i rasvjetnu kabinu, šminkernicu, magacine rekvizite, slikarnicu, direkciju i slično. Učesnice značajne međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje teatarske radnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgije, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici Narodnog pozorišta republike Srpske.