Bole Kometa gostuje u Bugojnu i Sarajevu: Interesovanje za predstavu ne prestaje da raste

Animirana bajka za djecu, mlade i odrasle „Pustolovine Boleta Komete” takmičiće se u glavnom programu 22. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH koji će se održati od 19. do 23. septembra 2016. godine u Bugojnu.

Ovaj jedinstveni i originalni autorski projekat Marka Dukića biće izveden u utorak, 20. septembra u JU Kulturno-sportskom centru sa početkom u 11 časova.

Publika u Bugojnu imaće priliku pogledati i predstave: „Ljepotica i zvjer” Pozorišta lutaka Mostar, „Tri G-rock praseta“ iz Trebinja, „Pinokio“ Dječijeg pozorišta Eko Art iz Bugojna, „Bajka o sreći“ Lutkarskog kazališta Mostar, „Patkica Blatkica“ Pozorišta mladih Sarajevo i „Mala sirena“ Sarajevskog ratnog teatra“, kao i dvije diplomske predstave Umjetničke akademije Osijek.

Dan poslije izvođenja u Bugojnu, u srijedu, 21.septembra, predstava će biti izvedena u Banjaluci u Gradskom pozorištu Jazavac u stalnom terminu od 18 časova i 6 minuta.

Bole Kometa otvara Mali MESS

„Pustolovine Boleta Komete” imaće priliku pogledati i sarajevska publika u okviru Programa za djecu 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Children MESS, koji će se održati od 23. do 26. septembra u Pozorištu mladih Sarajevo.

S ciljem razvijanja teatarske estetike kod najmlađih, program će sačinjavati igranje četiri predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije te dvije edukativne radionice, a izdvajanjem dječijeg programa od ostatka Festivala, ovaj veoma bitan segment Festivala dobiće više prostora i veći fokus. Children MESS program zvanično će u petak, 23. septembra u Pozorištu mladih u 19 časova otvoriti igranje predstave „Pustolovine Boleta Komete”, banjalučkog Nevid teatra i Gradskog pozorišta Jazavac.

Priča govori o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane Sum Suma, bića iz svemira. Bole Kometa na svom putu, rješavajući razne zagonetke i prepreke, proživljava nevjerovatne situacije: put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta.

Autor teksta, reditelj, autor i izvođač muzike, animacije, ilustracija i dizajna je Marko Dukić. U predstavi, koja traje 45 minuta, igra Smiljana Marinković. Kostime i rekvizite radila je slikarka Nina Popović. Za dizajn zvuka pobrinuo se Albert Savić.  Off glasovi su Aleksandra Spasojević, Goran Damjanac, Nina Popović, Marko Dukić i Dejan Andrić. Fotografija Aleksandar Čavić.

Ova predstava je, po mišljenju dječijeg i stručnog žirija, proglašena najboljom na nedavno zatvorenom „22. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade”,  koji je održan od 18. do 21. avgusta 2016. godine u Bačkoj Palanci u Srbiji.