Decentralizacija u kulturi: Edukativni program Nevid teatra 2013 kreće na turneju po Republici Srpskoj

Nevid teatar u Loparama, 16. jula 2013. godine počinje svoju turneju u okviru projekta „Edukativni program Nevid teatra 2013″.

Pored Lopara, program će biti realizovan i u Bratuncu, 17. jula i Berkovićima, 19. jula a turneja se nastavlja u septembru kada će Nevid teatar gostovati u Kostajnici i Derventi.

O projektu

Edukativni program uključuje: organizovanje predavanja na temu: „O životu i djelu ruskog parodičara Danila Harmsa“, „Razvoj nekonvencionalnog pozorišta i različitih formi teatarskog izraza“ , „Kultura kao izvozni proizvod“ i izvođenje predstave kabare apsurda „Slučajevi“ po Danilu Harmsu.

Prije svakog izvođenja pozorišne predstave, „Slučajevi“ po Danilu Harmsu, kroz organizovano predavanje, publika će imati priliku upoznati se i o životu i djelu ruskog pjesnika, dramskog pisca, satiričara, prozaiste, jednog od najboljih ruskih satiričara i komediografa XX vijeka koji u prozi odbacuje klasičnu formu kratke priče, fabulu i psihologizam, stvarajući nov oblik „događaja” (Slučajevi), zasnovan na parodiranju tradicionalnih, ustaljenih veza u svakodnevici, šablona u ideologiji i istorijskom mišljenju, pa čak i književnoistorijskih shvatanja i poruka ruske klasike. NJegove drama „Komedija grada Peterburga” i „Jelizaveta Bam” prethode evropskoj drami apsurda.

Predstavnici Nevid teatra, uključeni u program, analiziraće trenutno stanje teatarske umjetnosti i generalno oblasti kulture, kako na lokalnom, tako i na entiteskom i državnom nivou kroz dijalog sa predstavnicima lokalnih vlasti u opštinama u kojem će biti implementiran program.

O predstavi

„Slučajevi“ po Danilu Harmsu satiričan je dramaturški sklop sastavljen od niza zasebnih Harmsovih nadrealnih i apsurdnih kratkih priča, u kojima se svijet i ljudski životi u njemu pojavljuju kao neobjašnjivi i nepredvidljivi. Tok postupaka, ponašanja i sudbina tragikomičnih likova odvija se kroz njihove dogodovštine u grotesknim događajima koji se smjenjuju tako što se radnja preusmjerava novim, raznovrsnim, besmisleno, uspostavljenim okolnostima. Glumci i muzičari u ovoj nadrealističnoj – pantomimskoj igri, na sarkastičan i ironičan način ulančavanja događaja prikazuju istine ovoga svijeta na javi i ukazuju na ljudske mane. U beskrajnom prostoru glumci i muzičari su artisti, klovnovi, plesači, pjevači i horisti. Oni su u isto vrijeme elegantni, ekcentrični, besmisleni, slučajni, vickasti i bajkoviti. U predstavi igraju Božana Bijelić, Dejan Andrić i Marko Dukić a režiju potpisuje Aleksandar Ilić. Dakle, „Slučajevi“ po Danilu Harmsu je kabare apsurda koji slijedi principe savremenog fizičkog teatra i teatra pokreta.

Premijerno izvođenje predstave bilo je 22. decembra 2011. godine u prostoru Doma omladine u Banjaluci. Predstava je dosad izvedena devet puta u tri različita prostora u tri grada. Osim izvođenja u Banjaluci predstava je izvedena i u okviru manifestacije „U susret proljeću“ u Domu kulture u Brčkom 15. maja 2012. godine, te je na Velikoj sceni BNP-a Zenica na poziv Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i direkcije XI Festivala bh. drame, a u okviru pratećeg programa pomenutog festivala, 17. maja 2012. godine.