Počinju dramaturške radionice sa Tanjom Šljivar u okviru projekta Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“

U Banjaluci 28. marta 2019. godine počinju dramaturške radionice sa Tanjom Šljivar u okviru projekta Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“,  koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Na završenom konkursu Nevid teatra za originalne dramske tekstove odabrani su najbolji autorski tekstovi i to: „Blago ispod krova“ Sare Velage (24) iz Jajca, „Domovinom mojom“ Nedima Puriša (21) iz Zenice i „Gdje se sakrila ljepota?“ (23) Milice Malešević iz Banjaluke.

Na pitanja o impresijama, dramaturškim radionicama sa Tanjom Šljivar i o tome šta za njih predstavlja projekat „Obrazovanje kroz igru“, mladi su odgovorili:

„Priznanje od afirmisane dramaturškinje Tanje Šljivar veoma je značajno za mene kao spisateljicu koja se po prvi put okušala u dramskom pisanju. Projekat „Obrazovanje kroz igru“ za mene je ogroman korak naprijed u pogledu približavanja kulture svoj djeci, bez obzira na prebivalište, ali i vraćanje fokusa na kulturu na inovativan način.“ –  Sara Velaga.

„Oduševljen sam što je moj dramski tekst izabran među najbolje i što ću raditi sa dramaturškinjom Tanjom Šljivar te vjerujem da će naše dramaturške radionice biti veoma uspješne, kreativne i kvalitetne. „Obrazovanje kroz igru“ za mene predstavlja važan projekat namijenjen djeci, mladima i cjelokupnoj zajednici sa jasnim ciljem učenja najprije najmlađih i sa naglaskom na obrazovanje i razvijanje svijesti da su različitosti bogatstvo, a nikako prepreka za dalji razvoj društva“ – Nedim Puriš.

„Činjenica da će nešto što sam napisala izmamiti osmjehe brojnoj djeci čini me neopisivo srećnom, ponosnom, a prije svega zahvalnoj Nevid Teatru jer nam je prvenstveno pružio priliku. Kada sam saznala da je naše drame pregledala Tanja Šljivar, tek tada sam osjetila pravu tremu. Radujem se radionicama koje slijede i vjerujem u uspješnost našeg projekta, jer ga radimo s ljubavlju.” – Milica Malešević.

Izabrani autori i autorke imaće priliku u sklopu dramaturških radionica u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar od tri teksta kreirati jedan zajednički izvedbeni kolaž koji će dalje služiti kao predložak za interaktivnu – obrazovnu predstavu za djecu uzrasta od tri do 11 godina i koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta 2019. godine. Dramaturške radionice biće održane od 28. do 30.3.2019. godine u kancelariji Nevid teatra u Banjaluci.

Na pitanje o tome šta za nju predstavlja projekat „Obrazovanje kroz igru“ i dramske radionice sa mladim kreativcima, višenagrađivana dramska spisateljica i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Tanja Šljivar je odgovorila:

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra značajan je zbog decentralizacije kulture, i omogućavanja pristupa kulturno-obrazovno-zabavnim sadržajima za najmlađu publiku – kako u većim gradskim centrima, tako i u manjim sredinama gdje je ovakva vrsta teatarskog događaja od posebnog značaja. Rad Nevid teatra pratim već godinama, i kako je ovo naša prva saradnja, sigurna sam da će donijeti dobre rezultate, naročito zato što dijelimo iste estetičke i etičke vrijednosti, mislim o pozorištu slične i trenutno smo zagledani u istom pravcu – pljeskanja mnogobrojnih dječijih ruku. Što se tiče radionica, i rada s mladim piscima na tekstu, to u ovom trenutku predstavlja za mene mogućnost učenja, ponovnog i zajedničkog – jednih od drugih. Radioničarski tip rada omogućava fluidniju razmjenu čiji će cilj biti nastanak jednog teksta za izvođenje, čije će autorstvo biti kolektivno i dijeljeno. Jedna od rijetkih stvari koju imam priliku da uradim u rodnom gradu govori o sličnim senzibilitetima, mene, Nevid teatra, mladih autora i autorki, i na kraju zajedničke želje za komunikacijom s najmlađom publikom u 11 gradova u BiH.”

Implementacijom projekta „Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

„Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).