Dvije nagrade predstavi „Pustolovine Boleta Komete” na festivalima „Lut Fest” i „Čupava bajka”

Specijalna nagrada žirija za spoj glumačke igre i multimedije dodijeljena je ekipi predstave „Pustolovine Boleta Komete”, Nevid teatra i Gradskog pozorišta Jazavac iz Banjaluke na 18. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017″ u Istočnom Sarajevu. Ova predstava osvojila je i specijalnu nagradu za orginalnost i fantaziju na 1. Dječijem pozorišnom festivalu „Čupava bajka” u Bijeljini.

Ove godine po prvi put publici u Istočnom Sarajevu predstavio se i Nevid teatar sa predstavom „Pustolovine Boleta Komete“, autorski projekat Marka Dukića. Animirana bajka za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine rađena je u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Jazavac iz Banjaluke. Priča govori o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane Sum Suma, bića iz svemira. Bole Kometa na svom putu, rješavajući razne zagonetke i prepreke, proživljava nevjerovatne situacije: put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta.

Projekat nudi savremeno vizuelno rješenje zasnovano na estetici kompjuterskih igrica, djeci veoma zanimljivo i privlačno. Interaktivan odnos glumice sa publikom, spoj projektovanih animacija na platnu i žive glumačke igre, učinilo je ovu predstavu fantastičnom i prijemčivom – piše u obrazloženju žirija festivala „Lut Fest 2017″.

Pored Nevid teatra, u takmičarskom programu festivala iz Mostara su se predstavila dva pozorišta: Pozorište lutaka Mostar sa predstavom „Princ iz moje ulice“, Nedžada Maskumića i Lutkarsko kazalište Mostar, koje je izvelo predstavu „Bajka o sreći“, Izabele Degorske. Iz Srbije četiri pozorišta: Pozorište lutaka „Pinokio“, Beograd sa predstavom „Bubamarac“, reditelja Darjana Mihajlovića, Pozorište lutaka Niš, sa predstavom „Olovni vojnik i balerina“, reditelja Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica sa predstavom „Ivica i marica“, reditelja Todora Valova, i Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin, sa predstavom „Zvezda lutalica“, čiju režiju potpisuje Irena Tot. Iz Estonije publici festivala se predstavilo Pozorište „Tuulevski“ sa novim lutkarskim ostvarenjem, predstavom „Crvenkapa“, rediteljke Amele Vučenović. Zavod federacija Ljubljana i Gledališče Glej iz Slovenije izveli su predstavu „Luda šuma“, autorski projekat Ajde Roos i Petera Kusa. Prvi put publici u Istočnom Sarajevu predstavilo se i Lutkarsko pozorište Kairo iz Egipta predstavom “Kad je tigar postao mali”, reditelja Šavkija Hegaba, a riječ je o lutkarskom pozorištu sa najdužom tradicijom u Africi. U pratećem programu festivala odigrane su predstave „Ptice bez granica“, autorski projekat Ivane Radić i Bojana Beribake, sa kojim se predstavio „Otvoreni teatar“ iz Mostara i predstava „Jaje“, Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, po motivima Zlatka Krilića, čiju režiju, adaptaciju i scenografiju potpisuje Predrag Bjelošević. Nakon odgledanih 10 predstava iz BiH, Srbije, Slovenije, Estonije i Egipta, o najboljima u 13 kategorija, odlučio je međunarodni žiri u sastavu reditelj Bonjo Lungov iz Bugarske, predsednik žirija, i članovi teatrolog Nataša Glišić i muzikolog i kompozitor Peđa Hart iz Republike Srpske.

Osim Istočnog Sarajeva predstava „Pustolovine Boleta Komete“ je izvedena i u Bijeljini u Centru za kulturu „Semberija“ u kojem je održan prvi Dječji pozorišni festival „Čupava bajka“. Pored predstave Nevid teatra u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Jazavac iz Banjaluke, publika je imala priliku pogledati predstave „Uspavana lepotica“ – Agencija „Scena“, Beograd, „Magična lira“ – „Čiča Mičino pozorište“, Beograd, „Kafina cura fina“ – Pozorištance „Maslačak“, Bijeljina. Nakon odgledanih predstava,  žiri festivala u sastavu predsjednik, Vasko Todić, te članovi Danka Rabota i Slaviša Vujanović, dodijelio je nagrade najboljima u pet kategorija. Selektor ovogodišnjeg dječijeg pozorišnog festivala „Čupava bajka” je bio Gavrilo Jovanović.

Ovo je ukupno peta nagrada za predstavu „Pustolovine Boleta Komete”.

Zlatnu Žar pticu osvojio je Marko Dukić za ukupan umjetnički utisak sa naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju na 17. Međunarodnom Naj, naj, naj, festivalu u Zagrebu, dok je predstava proglašena najboljom po odluci stručnog i dječijeg žirija na 22. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade koji je održan prošle godine u Bačkoj Palanci.

18. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017″

1. Gran pri skulptura  Zlatna anima „Radoslav Lazić“ za najbolju predstavu: „Ivica i Marica“, Dečjeg pozorišta Subotica (Srbija).
2. Nagrada za najbolju režiju: Todoro Valovu za predstavu „Ivica i Marica“ Dečjeg pozorišta Subotica (Srbija).
3. Nagrada za najlutkovitiju predstavu Kamena ruka „Henrik Jurkovski“:  Pozorište Tuulevski (Estonija) za predstavu „Crvenkapa“.
4. Nagrada za originalnu ideju „Lutkobaz“ Marko Kovačević:  Peteru Kusu za koncept, režiju i muziku u predstavi „Luda šuma“  Zavoda federacije LJubljana i Gledališča „Glej“ (Slovenija).
5. Nagrada „Magija lutkarstva“ Radoslav Lazić: predstavi „Luda šuma“ Zavoda federacije LJubljana i Gledališča „Glej“ (Slovenija).
6. Nagrada za najbolju kolektivnu pozorišnu igru: Glumcima Pozorišta lutaka Niš za predstavu „Olovni vojnik i balerina“ (Srbija).
7. Nagrada za estetsko i tehničko rješenje lutaka: Filipu Jevtiću za lutke iz predstave „Bubamarac“ Pozorišta lutaka „Pinokio“ Beograd (Srbija).
8. Nagrada za  animaciju dodjeljuje se Mladenu Miljkoviću za ulogu Grbe u predstavi „Olovni vojnik i balerina“ Pozorišta lutaka iz Niša (Srbija).
Nagrada za animaciju dodjeljuje se  Igoru Vidačkoviću za ulogu Princa u predstavi „Princ iz moje ulice“ Pozorišta lutaka Mostar (BiH).
Nagrada za animaciju dodjeljuje se  Jasmini Praliji za nekoliko uloga,  u predstavi „Ivica i Marica„ Dečjeg pozorišta Subotica (Srbija).
9. Nagrada za najbolju scenografiju: predstavi „Luda šuma“ Zavoda federacije LJubljana i Gledališča „Glej“ (Slovenija).
10. Nagrada za originalnu muziku: Peteru Kusu  za  muziku u predstavi „Luda šuma“  Zavoda federacije Ljubljana i Gledališča „Glej“ (Slovenija).
11. Specijalna nagrada žirija Nedžadu Maksimuću za kompletno osmišljen projekat za predstavu „Princ iz moje ulice“  Pozorišta lutaka iz Mostara (BiH).
12. Specijalna nagrada žirija za spoj glumačke igre i multimedije.
Za ekipu predstave „Pustolovine Boleta Komete“, „Nevid teatra“ i Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke (Republika Srpska, BiH).
13. Nagrada za njegovanje teatra za najmlađe gledaoce: Pozorištu „Toša Jovanović“ Zrenjanin (Srbija) za predstavu „Zvezda lutalica“.
Nagrada za njegovanje teatra za najmlađe gledaoce: Lutkarskom kazalištu Mostar  (BiH) za predstavu „Bajka o sreći“ .

Dječiji žiri, učenici osnovnih škola Istočnog Sarajeva i članovi Forum teatra, na čelu sa koordinatorom Mladenom Jankovićem, profesorom muzike iz Istočnog Sarajeva, Republika Srpska (BiH) donio je odluku da se nagrada za najbolju predstavu po odluci dječijeg žiriji dodijeli predstavi Luda šuma, Zavoda federacija LJubljana i Gledališča Glej, Slovenija.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” održan je od 1. do 6. oktobra u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra.

1. Dječji pozorišni festival „Čupava bajka”

1. Nagrada festivala za najbolju originalnu muziku predstave „Čiča Mičino pozorište“ iz Beograda za predstavu „Magična lira“.
2. Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju pripala je Nevid teatru iz Banjaluke za predstavu „Pustolovine Boleta Komete” koja je rađena u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Jazavac iz Banjaluke.
3. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava “„Magična lira“ koju su igrali glumci „Čiča Mičinog pozorišta“ iz Beograda.
4. Nagrada za najbolju reakciju publike – nagradu publike osvojila je predstava „Kafina cura fina“ koju su izveli glumci “Pozorištanceta „Maslačak“ iz Bijeljine.
5. Najbolje odigrana uloga festivala je uloga Grdane u izvođenju Milene Đorđević u predstavi „Uspavana lepotica“ Agencija „Scena“ iz Beograda.

Prvi Dječji pozorišni festival „Čupava bajka“ održan je od 2. do 5. oktobra u Bijeljini u organizaciji Centra za kulturu “Semberija”.