FOTO/Aleksandar Čavić

Grad Banja Luka rekao ne hidroelektranama na Vrbasu

Grad Banjaluka nije prihvatio inicijativu resornog ministarstva za izgradnju hidroelektrane Krupa na Vrbasa, saopštio je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na sastanku sa predstavnicima Koalicije za Vrbas.

Predstavnici Koalicije koju čini 36 udruženja iz Banjaluke pozdravili su ovakav stav grada i istakli da će nastaviti pratiti planove za izgradnju hidroelektrane Krupa.

„Očekujemo da u narednom periodu  i republičke institucije prihvate ovakav jasan stav Banjaluke, odnosno da ne nastave sa procedurom za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu. Kao Koalicija za Vrbas okupljamo najaktivnija udruženja na teritoriji grada i imamo vrlo jasan stav da ne postoji mogućnost za izgradnju novih hidroelektrana na Vrbasu. Hidroelektrane su štetne i po prirodu i po ljude, ekonomski nisu isplative, predstavljaju zastarjelu tehnologiju i sa više aspekata ugrožavaju kvalitet života u gradu!“, istakla je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Nikola Stanković, direktor Kajak-kanu kluba Vrbas je rekao da je današnji sastanak svima ulio nadu da najavljenih hidroelektrana neće biti.

„Mi smo od samog početka u Koaliciji za Vrbas i imamo stav da se na ovoj rijeci ne smiju graditi hidroelektrane i to ne samo zbog kajaka kao sporta. Svi građani Banjaluke i oni koji žive uz rijeke su protiv toga“, naglasio je Stanković.

Foto: Aleksandar Čavić

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je istakao da je grad još u aprilu dobio incijativu za izgradnju nove hidroelektrane Krupa.

„Danas sam predstavnicima ovih organizacija izložio naš stav i rekao sam da Grad nije prihvatio ovu inicijativu. Vraćamo resornom ministarsvu dopis. Da bi se ova inicijativa mogla dalje razmatrati mora da postoji procjena uticaja na životnu sredinu. To je ono na šta upozoravaju ove nevladine organizacije, pitanje Vrbasa, životne sredine, kvaliteta vazduha i svega ostalog. Ništa od toga nije apsolvirano. Nema analize uticaja na životnu sredinu, a zakonska obaveza bi bila da se napravi takva procjena i zbog toga je Gradska uprava pokrenutu inicijativu vratila predlagaču“, rekao je Radojičić.

Dodao je da je Skupština grada Banjaluka i 2005. godine odlučivala o inicijativama za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu i tada takođe dala negativno mišljenje.

„Kad se sve to uzme u obzir, inicijativa je predlagaču, a to je Elektroprivreda Republike Srpske i Zavisno preduzeće “Hidroelektrane na Vrbasu” vraćena“, zaključio je Radojičić.

Na Vrbas treba vratiti život, mišljenje je Koalicije za Vrbas čije će članice nastaviti sa aktivnostima koje će promovisati ljepote Vrbasa, život na Vrbasu i njegov potencijal za sportske i turističke održive djelatnosti koje su odlična alternativa hidroelektranama i mogu biti od većeg značaja za grad Banjaluku i okolinu.

Koaliciju za Vrbas čine 36 udruženja iz Banje Luke koji su okupljeni s jednim ciljem – zaustaviti planove za izgradnju novih hidroelektrana na rijeci Vrbas.