Jedinstveni obrazovni program Nevid teatra kreće na turneju: „Čudesni kontinenti” u Stanarima 28. maja

Interaktivna-obrazovna predstava za djecu „Čudesni kontinentiNevid teatra iz Banjaluke, biće izvedena u ponedjelјak, 28. maja u JUCentar za kulturuu Stanarima. Ovim izvođenjem, Nevid teatar započinje ovogodišnju turneju koja će biti realizovana od 28. maja do 15. juna u Stanarima, Kotor Varošu, Rudom, Foči, Han Pijesku, Novom Gradu, Krupi na Uni, Donjoj Previji, Bileći i Ljubinju. 

Predstava slijedi principe savremenog teatra pokreta i namijenjena je djeci uzrasta od tri do devet godina. Dio je obrazovnog programa Nevid teatra – NT 2018 koji istražuje nove teritorije u obrazovnom pristupu učenja djece predškolskog i maloškolskog uzrasta.

Foto: Nevid teatar / Čudesni kontinenti, interaktivna-obrazovna predstava

Suština programa je obrazovanje kroz igru i razvijanje kulturnih navika kod djece još u najranijem djetinjstvu kroz aktivno i sadržajno učenje oblikovano u interesantnu i podsticajnu formu. Na angažovan način progovora o uticaju interaktivne predstave i kreativnih dramskih radionica u razvoju dječijeg mišlјenja, kreativnih potencijala, imaginacije, koncentracije, sposobnosti komunikacije, podizanju samopouzdanja, relaksaciji, samokontroli, povjerenju, fizičkom razvoju, pamćenju i socijalnoj svjesnosti, te izgrađivanju estetske vrijednosti i stavova.

Ovaj program obuhvata izvođenje autorske interaktivne – obrazovne predstave „Čudesni kontinenti“, održavanje dramskih kreativnih interaktivnih radionica i predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“.

Obrazovni programa Nevid teatra – NT 2018 je dio strateškog projekta Nevid teatra koji je u toku realizacije i obuhvata realizaciju predviđenih aktivnosti u 30 opština u periodu od 2017. do 2019. godine. Ove godine biće realizovan od 28. maja do 15. juna u Stanarima, Kotor Varošu, Rudom, Foči, Han Pijesku, Novom Gradu, Krupi na Uni, Ribniku i Ljubinju. Prošle godine, u sklopu obrazovnog programa, od 4. do 16. decembra, Nevid teatar je posjetio Kostajnicu, Kozarsku Dubicu, Kneževo, Šipovo, Jezero, Lopare, Uglјevik, Brod, Derventu i Modriču.

Foto: Nevid teatar / Šipovo, JU Dom kulture “Nikola Kokošar”, Obrazovni program – NT 2017

Autorska predstava Nevid teatra „Čudesni kontinenti” pristupa djeci na jedinstven i interaktivan način. Govori o zlom zemlјoposjedniku Vlastimiru Prigrabiću koji želi da na mjestima dječijih igrališta izgradi betonske zidove i zgrade. Suprostavlјaju mu se Štuc i Muc iz organizacije „Dijete za bombonu“. Nakon što objasne djeci da samo uz njihovu pomoć mogu pobijediti Vlastimira, zajedno kreću na putovanja po svim kontinentima posjećujući brojna neobična mjesta. Predstava je namijenjena za djecu uzrasta od tri do devet godina i traje 45 minuta.

Nakon izvođenja predstave biće održane dvije dramske kreativne radionice u trajanju do 30 minuta zavisno od uzrasta djece. Prva radionica je namijenjena za djecu uzrasta od tri do četiri godine starosti, a druga za djecu uzrasta od pet do šest godina. Djeca će imati priliku da se upoznaju sa osnovama dramskih igara i tehnika, neverbalne i verbalne komunikacije, kroz čudesni svijet fantazije u kojem se izražava osjećanjima i idejama. Svi učesnici dramskih kreativnih radionica vođeni su od strane glumca/animatora da zamišlјaju, razmišlјaju i prikazuju iskustveno stečeno znanje. Smještanje u samo središte avanture stvara se pomoću osnovnih dramskih elemenata: pantomime, kreativnih pokreta, verbalnih izraza, vođene mašte, priče, zamišlјenog putovanja, improvizacije. Prva radionica počinje u 13 časova i 55 minuta, a druga u 14 časova i 55 minuta.

Foto: Nevid teatar / Jezero, JU OŠ Vuk Karadžić, Obrazovni program NT 2017, kreativne radionice

I na kraju jednodnevnog programa, u svim navedenim opštinama, možete poslušati predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“. Na predavаnju će se  o govoriti o načinima i metodama rada sa djecom predškolskog i maloškolskog uzrasta i o uticaju interaktivne predstave na razvoj kreativnog mišlјenja. Predavanje ima za cilј da približi osnovne pretpostavke, metodologiju i tehnike dramskih igara, kako bi vaspitačima/pedagozima olakšao primjenu u svakodnevnom radu sa djecom. Namijenjeno je za sve koji su zainteresovani za vaspitno – obrazovnu teoriju i praksu, počinje u 15 časova i 55 minuta i traje 40 minuta.

Sufinasijer ovog projekta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Raspored i mjesto izvođenja programa po opštinama

Stanari, ponedjeljak, 28.5.2018.
Mjesto izvođenja programa: JUCentar za kulturu”

Kotor Varoš, utorak, 29.5.2018.
Mjesto izvođenja predstave: JU „Centar za kulturu, sport i informisanje”
Mjesto održavanja radionica i predavanja: JU Dječiji vrtić „Larisa Šugič”

Rudo, četvrtak, 31.5.2018.
Mjesto izvođenja predstave: JU „Dom kulture Rudo”
Mjesto održavanja radionica: JU OŠ „Desanka Maksimović”
Mjesto održavanja predavanja: JU „Dom kulture Rudo”

Foča, petak, 1.6.2018.
Mjesto izvođenja predstave: Gradsko pozorište Foča
Mjesto održavanja radionica: JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj”
Mjesto održavanja predavanja: Muzej „Stara Hercegovina” – Galerija

Han Pijesak, ponedjeljak, 4.6.2018.
Mjesto izvođenja predstave: JU „Dom kulture”
Mjesto održavanja radionica i predavanja: JU OŠ „Milan Ilić – Čiča Šumadijski“

Novi Grad, utorak, 5.6.2018.
Mjesto izvođenja: JU „Kulturno – obrazovni centar Novi Grad”

Krupa na Uni, srijeda, 6.6.2018.
Mjesto izvođenja: JU OŠ „Branko Ćopić”

Donja Previja, četvrtak, 7.6.2018.
Mjesto izvođenja: Omladinski dom Previja

Bileća, četvrtak, 14.6.2018.
Mjesto izvođenja predstave: JU Dom kulture „Jevto Dedijer”
Mjesto izvođenja radionica: JU Dječiji vrtić „Budućnost”
Mjesto održavanja predavanja: JU Dom kulture „Jevto Dedijer”

LJubinje, petak, 15.6.2018.
Mjesto izvođenja: JU Narodna biblioteka „Dr Ljubo Mihić”

Pregled obrazovnog programa

Obrazovna – interaktivna predstava za djecu „Čudesni kontinenti“ 
Predstava je namijenjena za djecu uzrasta od tri do devet godina starosti
Predstava počinje u 11 časova i 55 minuta i traje 45 minuta.

Dramske kreativne radionice 
Prva radionica počinje u 13 časova i 55 minuta i namijenjena za djecu uzrasta od tri do četiri godine starosti. Druga radionica počinje u 14 časova i 55 minuta i namijenjena za djecu uzrasta od pet do šest godina starosti. Trajanje jedne radionice je do 30 minuta.

Predavanje
„Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu”
Predavanje je namijenjeno za sve koji su zainteresovani za vaspitno – obrazovnu teoriju i praksu, počinje u 15 časova i 55 minuta i traje 40 minuta.