Specijalna nagrada za predstavu „Čudesni kontinenti” na 25. FEP-u

Predstava za djecu Nevid teatra „Čudesni kontinenti”, autora teksta i reditelja Marka Dukića, po mišljenju stručnog žirija osvojila je specijalnu nagradu „Dobro drvo” za pozorište sa srcem, štapom i kanapom na jubilarnom 25. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade, koji je u nedjelju, 25.8. završen u Bačkoj Palanci.

Stručni žiri festivala u sastavu reditelj Nikola Pejaković Kolja, rediteljka Milja Mazarak i glumac Đorđe Živadinović Grgur odlučio je da dodijeli ravnopravnu nagradu „Dobro drvo” za najbolju predstavu 25. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade predstavama “Kaštanka” u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar iz Hrvatske i predstavi “Od kapljice do okeana” Kući djece i umetnosti/Hiša otrok in umjetnosti iz Ljubljane (Slovenija).

Predstava “Kaštanka” osvojila je i nagradu za najbolju predstavu po odluci dječijeg žirija i pubike. Odluku je donio dječiji žiri festivala u sastavu dramaturškinja Tijana Grumić, vaspitačice Snežana Bulajić i Katarina Garamheđi, sve tri mentorke žirija, Iva Marić (12), Iskra Lalić (11), Maksim Crkvenjakov (10), Marija Bulajić (9), Lena Garamheđi (12) i Mila Majstorović Poljanski (7).

Pored nagrade koju je osvojio Nevid teatar, dodijeljene su još dvije specijalne nagrade. Za vizuelni identitet nagradu je osvojila Kazališna družina Pinklec i LOFT (Čakovec/Zagreb, Hrvatska) za predstavu “S razlogom”, dok je nagrada za inovativnost u postupku dodijeljena predstavi “Not the right leg” u koprodukciji TriGroša / Threepenny, Cirkusfera i Otvorenog pozorišta Dom kulture Studentski grad.

Foto (pred početak predstave “Čudesni kontinenti”) : FEP / Lilit Andrić

Tokom četiri dana trajanja festivala publika je imala priliku pogledati osam takmičarskih predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Rusije i Srbije. Među 50 prijava iz cijeloga svijeta odluku ko će nastupiti na ovogodišnjem festivalu donijela je selektorka festivala dramaturškinja Tijana Grumić. Ovogodišnji FEP održavao se pod sloganom “Srce, štap i kanap” u Slovačkom domu, a pored predstava, djeca i mladi su mogli učestvovati u devet kreativnih radionica, dok su svi zainteresovani imali priliku pogledati i revijalni program za mlade, kao i muzički program u okviru Palanački Dunav Fest 2019 / pdFep.

Ovo je treća nagrada Nevid teatra u takmičarskom programu FEP-a, a druga za predstavu “Čudesni kontinenti” za koju je Nevid teatar osvojio nagradu za najboljeg glumca, a koja je pripala Dejanu Andriću i Marku Dukiću za uloge Štuca i Muca u predstavi ove godine na 5. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu.

Prije tri godine, animirana bajka za djecu mlade i odrasle od tri do 133 godine „Pustolovine Boleta Komete“, autorski projekat Marka Dukića, proglašena je najboljom po odluci stručnog i dječijeg žirija na 22. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade.