Nevid teatar otvara 6. Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus 2012

Izvođenjem plesnog performansa „Eros škrt na strijelu” Nevid teatra biće otvoren 6. Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus koji će biti održan u Banjaluci od 18. do 22. jula 2012. godine.

„Eros škrt na strijeli“ je plesna tačka jednog plesnog para, uz muzičku pratnju kompozicije „My heart belongs to daddy“ (Cole Porter) koju u instrumentalnoj verziji izvodi saksofonista Čarli Parker. Koreografija ove tačke spaja u cjelinu elemente različitih plesova, elemente karakterizacije likova plesačice i plesača, te narativne elemente bezuspješnog nastojanja na ljubavnom osvajanju plesačice od strane plesača. Režiju potpisuje Aleksandar Ilić a plesni par su Nela Risović i Marko Dukić.

Nakon plesnog performansa na otvorenoj sceni Tvrđave Kastel banjalučka publika imaće priliku pogledati, prije početka takmičarskog programa, premijeru animiranog filmskog stripa „Moćni Ć protiv Dekokrada” u produkciji Nevid teatra.

„Moćni Ć protiv Dekokrada“ predstavlja umjetnički proizvod sa namjenskim polazištem u namjeri da se skrene pažnje gledalaca, koji posjećuju međunarodni filmski festival Kratkofil Plus u Banjaluci, na sud savjesti povodom izvjesne pojave. Naime, prilikom večernjih festivalskih projekcija na otvorenom prostoru u tvrđavi Kastel, za koje organizacija festivala obezbjeđuje i stavlja na raspolaganje gledaocima slobodnu upotrebu ćebadi, kako bi dodatno mogli da se utople u slučaju potrebe, ustanovljen je poražavajuće velik broj odnošenja ćebadi s lica mjesta na nepoznata odredišta. Koristeći prepoznatljive estetske inarativne elemente stripskog izraza, uz muzičku podlogu kompozicije „Moanin“ (Charles Mingus), animirani filmski strip Moćni Ć protiv Dekokrada komično prikazuje sukobljavanje dvojice suprotstavljenih likova, koji se pojavljuju kao oličenja onog dobrog i onog rđavog u nama. Scenario, montažu, animaciju i dizajn potpisuje Marko Dukić, scenarista i reditelj je Aleksandar Ilić, fotograf Igor Šamara a igraju Dušica Ilić, Dejan Andrić i Marko Dukić.

„Moćni Ć protiv Dekokrada“ biće prikazivan za vrijeme trajanja festivala od 18. do 22. jula 2012. godine prije svakog bloka takmičarskih filmova.

Nevid teatar se zahvaljuje oraganizacionom timu 6. Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus, kao i svima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji aktivnosti.