Nevid teatar premijerno za Noć teatra BiH 2017: Art poezija 6: Bukowski – 33 u komadu

U Banjaluci će u subotu, 18. novembra biti održana manifestacija „Noć teatra BiH 2017″ u kojoj će Nevid teatar, premijerno i samo te noći, izvesti Art poeziju 6 pod nazivom „Bukovski – 33 u komadu” u caffe bar – u Eklektik sa početkom u 20 časova i 13 minuta.

Poeziju Čarlsa Bukovskog, koja obuhvata period od 1984-1994, čitaće glumac Nevid teatra Dejan Andrić uz muzičku pratnju saksofoniste Alberta B. Savića. „Bukovski – 33 u komadu” je dio kulturnog poduhvata „Art poezija” kojim Nevid teatar želi podstaknute javnost da povede više brige o jezičkoj, umjetničkoj i govornoj kulturi u školi, u pozorištu i u javnom životu.

Organizovanjem poetsko – izvođačkih večeri „Art poezija“, Nevid teatar želi informisati i podignuti svijest građana i građanki za neke bitne aspekte lјudskog djelovanja u društvu. Art poezija 1 pod nazivom Pornezija premijerno je izvedena na Svjetski dan pozorišta 27. marta 2014. godine u caffe bar-u Žiža u Banjaluci. Pored Pornezije, Nevid teatar je do sada organizovao i Art poeziju 2: Infuzija, povodom Svjetskog dana dojenja, Art poeziju 3: Poorezija, povodom Svjetskog dana istrebljenja siromaštva, Art poeziju 4: Revizija, povodom Međunarodnog dana Nevid teatra i Art poeziju 5: Bard iz Stratforda na Ejvonu, čitanje Šekspirovih soneta, a povodom Evropske noći teatra.

Vrijeme realizovanja kulturnog poduhvata Nevid teatra je od 27. marta 2014. godine do daljnjeg. Nevid teatar će sistematski predstavi savremenu pjesničku scenu širom planete Zemlje. Poetsko-izvođačke večeri, između ostalog, komentarisaće teme religije, politike, seksualnog opredelјenja i pola, koje su često tabu teme u svijetu akademske poezije.

Nakon umjetničkog čitanja Čarlsa Bukovskog od 21 čas i 33 minute posjetici Eklektika imaće priliku premijerno u tom prostoru poslušati muzičke čarolije na saksofonu jazz umjetnika Alberta B. Savića & The Invisibles iz Banjaluke.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

I ove, osme godine po redu, Noć teatra potvrđuje da je sjajan umjetnički projekt u kojem uživaju svi koji žive kulturu a posebno publika. Posjećenost na programima prethodnih sedam godina bila je iznad svih očekivanja u 21-om bh. gradu i mjestu, te u 65 institucija širom BiH, a ideja je da se uspješnost ove noći preslika i na svaku drugu teatarsku noć u godini, naročito u manje razvijenim kulturnim sredinama.

Višestruko nagrađivana predstava Nevid teatra “Pustolovine Boleta Komete” nakon ljetnih putovanja i festivala biće ponovo izvedena u Banjaluci

Višestruko nagrađivanu predstavu Nevid teatra “Pustolovine Boleta Komete”, nakon putovanja, festivala i osvojenih nagrada ovoga ljeta, ponovo možete pogledati u Banjaluci na sceni Gradskog pozorišta Jazavac u četvrtka, 16. novembra u stalnom terminu od 18 časova i šest minuta.

Predstava Nevid teatra koja je rađena u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Jazavac dosad je razgalila srce mališana širom regiona i osvojila pet nagrada. Idejni tvorac predstave Marko Dukić iz Nevid teatra osvojio je nagradu za ukupan umjetnički utisak sa naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju za predstavu Pustolovine Boleta Komete na 17. Međunarodnom Naj, naj, naj, festivalu u Zagrebu. Autorski projekat Marka Dukića, „Pustolovine Boleta Komete“, proglašen je najboljim, po odluci stručnog i dječijeg žirija na 22. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade, u Bačkoj Palanci. Predstava je osvojila i specijalnu nagradu za spoj glumačke igre i multimedije na 18. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017″ u Istočnom Sarajevu 2017. godine, kao i specijalnu nagradu za orginalnost i kreativnost na prvom Dječijem pozorišnom festivalu „Čupava bajka“ 2017. godine u Bijeljini.