Nevid teatar putuje Bosnom i Hercegovinom: Princeza Zlatka uči djecu o kulturnoj raznolikosti

Nevid teatar putuje Bosnom i Hercegovinom u okviru projekta Obrazovanje kroz igru, koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH.

Nakon premijernog izvođenja interaktivne obrazovne predstave za djecu „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“ u Pozorištu lutaka Mostar u nedjelju, 7. jula, predstava je odigrana u Narodnom pozorištu Tuzla, Centru za kulturu i obrazovanje Doboj, sportskoj dvorani osnovne škole „Ivan fra Frano Jukić“ u Usori i Centru za kulturu opštine Travnik, a do 24. jula  biće izvedena u Hrvatskom domu u Kiselјaku (17.7.), prostorijama HNK Napredak u Kreševu (18.7.), Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u okviru Baščaršijskih noći (19.7.), Centru za kulturu u Istočnom Sarajevu (21.7.), JU Sportskom – kulturnom centru u Bugojnu (22.7.) i u Domu omladine u Banjaluci (24.7.).

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

Autor teksta je Marko Dukić, koji potpisuje i režiju i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Krojačice su Jela Bošković i Ljiljana Šiniković. Tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke.

Sastavni dio projekta su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima djeca, vođena od animatorke Maje Vujanović i vođeni od animatora Dejana Andrića, na zabavan i uzbudlјiv način uče o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike. Dio projekta je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

U okviru projekta, Nevid teatar distribuira i brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar predstavlja instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su: Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, vaspitačica predškolske djece u Montessori Kindergarten Banja Luka Tijana Ćorić, pedagoškinja, vaspitačica predškolske djece, porodični psihoterapeut Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Vesna Zarić i profesorka razredne nastave u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

„Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ sufinansiraju i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat čiji je cilј dugoročna izgradnja mira i pobolјšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Raspored izvođenja
Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Interaktivna – obrazovna predstava, 3+

Predstava počinje u 18:18, osim u Istočnom Sarajevu gdje počinje 12:12
Trajanje predstave je 55+ minuta

Dramske radionice

Raspored radionica u Kiseljaku, Kreševu, Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci

– dvije radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (11:00 i 11:30),
– dvije radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (12:00 i 12:40),
– dvije radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (13:20 i 13:55).

Raspored radionica u Istočnom Sarajevu

– dvije radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (14:00 i 14:30),
– dvije radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (15:00 i 15:40),
– dvije radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (16:20 i 16:55).

Predavanje
Tema „Uticaj dramskih radionica i interaktivnih predstava u razvoju kreativnog mišljenja kod djece“

Predavanje počinje u 19:45, osim Istočnom Sarajevu kada počinje u 17:45
Predavanje traje 30 minuta

—–
Kiseljak / Hrvatski dom / srijeda, 17.7.
Kreševo / HKD Napredak / četvrtak, 18.7.
Sarajevo / Bosanski kulturni centar / petak, 19.7.
Istočno Sarajevo / Centar za kulturu / nedjelja, 21.7.
Bugojno / Kulturno-sportski centar / ponedjeljak, 22.7.
Banjaluka / Dom omladine / srijeda, 24.7.