Nevid teatar u pratećem programu „17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu – Banjaluka 2018”: 50. izvođenje animirane bajke „Pustolovine Boleta Kometa”

„Pustolovine Boleta Kometa”, višestrukonagrađivana predstava Nevid teatra u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Jazavac, nastavlja svoje festivalske avanture u Banjaluci na „17. Međunarodnom festivala pozorišta za djecu”.

Po pozivu direkcije festivala, predstava će biti izvedena u okviru pratećeg programa u srijedu, 10.10.2018. godine u 20 časova. Biće to 50. izvođenje najuspješnije predstave Nevid teatra.

Ove godine Festival će se održati od 7. do 12. oktobra na maloj i velikoj sceni Dječijeg pozorišta Republke Srpske, kao i na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republke Srpske. Svoje predstave izvešće pozorišta iz deset država počevši od daleke Gvatemale, preko Italije, Poljske, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Turske i Rusije.

Festivala je otvoren, 7. oktobra u 19 časova. Odmah potom na Velikoj sceni Republke Srpske izvedena je i prva tamkmičarska predstava Prodavnica igračaka u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica iz Crne Gore.

Predstave u takmičarskom programu Festivala ocjenjivaće Međunarodni žiri u sastavu: Jaroslav Antonjuk, reditelj iz Lomže, Poljska, Alek Rodić, glumac iz Beograda, Srbija i dr Rade Simović, dramaturg i teatrolog iz Banje Luke, BiH i dodijeliće nagrade: Gran pri – nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, scenografiju i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Pored predstava u konkurenciji za nagrade koje izvodi 13 pozorišta: Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora), Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Hrvatska), Kanikula lutke, Kvecaltenango (Gvatemala), Stivalaćo teatar, Venecija (Italija), Državno lutkarsko pozorište, Sliven (Bugarska), Državno lutkarsko pozorište,  Burgas (Bugarska),  Teatar Lalka, Varšava (Poljska), Pozorište za decu Kragujevac (Srbija), Pozorište lutaka Mostar (Bosna i Hercegovina), Kuća letećih ručnih lutaka, Luleburgaz (Turska), Pozorište lutaka Niš (Srbija), Teatrol-Teatar Moskva (Rusija) i Dečje pozorište Subotica, (Srbija) banjalučka publika imaće priliku da vidi i četiri predstave u pratećem programu Festivala koje će izvesti Dječije pozorište Republke Srpske, Gradsko pozorište Smederevska Palanka, Nevid Teatar u koprodukciji sa Gradskim Pozorištem Jazavac, i već tradicionalno, Pozorištance Puž iz Beograda koje će u čast nagrađenih nakon proglašenja pobjednika i uručenja nagrada 12. oktobra u 19 časova, izvesti predstavu „Mačka u čizmama“.

Dječije pozorište Republike Srpske ugostiće više od stotine pozorišnih stvaralaca- glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, teatrologa iz cijelog svijeta. Za šest dana trajanja Festivala publika će imati priliku da dnevno pogleda tri do četiri različite predstave, a s obzirom na to da se pojedine predstave igraju u dva termina ovogodišnji Festival zabilježiće ukupno 23 izvođenja predstava.

Animirana bajka za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine, „Pustolovine Boleta Komete” predstavlja neobični i kreativni autorski projekat Marka Dukića koji je autor teksta, reditelј, autor i izvođač muzike, animacija, ilustracija i dizajn. Predstava je do sada osvojila pet glavnih nagrada na Međunarodnim festivalima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji u kategorijama kreativnosti, inovativnosti, animaciji, najbolјe predstave festivala po odluci dječijeg i stručnog žirija. Ukupno je pogledalo više od 10 000 mališana u zemlјi i inostranstvu. Prošle godine Nevid teatar je organizovao i likovni konkurs „Moje Pustolovine Boleta Komete“.