Noć teatra 2015: Art poezija 5 – Bard iz Stratforda na Ejvonu

U Banjaluci će u subotu, 21. novembra biti održana manifestacija „Noć teatra” u kojoj je Nevid teatar u saradnji sa kafe bar-om Žiža pripremio bogat kulturno-umjetnički program.

Evropska noć teatra započeće premijernim izvođenjem Art poezija 5: Bard iz Stratforda na Ejvonu. Publika će imati priliku slušati umjetničko govorenje Šekspirovih soneta u izvođenju glumca Nevid teatra Dejana Andrića.

Art poezija je on-going projekat Nevid teatra koji se izvodi od 27. marta 2014. godine kad je premijerno izvedena Art poezija 1: Pornezija u caffe bar-u Žiža, a povodom Svjetskog dana pozorišta.

Ideja za projekat je nastala iz potrebe za reagovanjem zbog činjenice da se ne daje dovoljno značaja jezičkoj, umjetničkoj i govornoj kulturi ni u školi, ni u pozorištu, ni u javnom životu. Ovim projektom Nevid teatar želi potaknuti javnost da povede više brige o živoj, umjetničkoj riječi. Nevid teatar će sistematski predstaviti savremenu poeziju.

U nastavku program, povodom Noći teatra, banjalučka publika imaće priliku poslušati Elektro duo Psyhos iz Banjaluke od 21 čas i 5 minuta, a od 22 časa i 45 minuta na scenu stupa dvojac iz Beograda The Flesh Community (ghetto/dark/elektro bend). Inspirišu ih italo disko, hip-hop, pank i neue deutsche welle kao i industrijske mašine što se može prepoznati i u njihovom zvuku. The Flesh Community svojim svirkama stvaraju atmosferu ispunjenu nabojem i haosom.

Učesnice značajne međunarodne teatarske manifestacije Evropska noć teatra koja okuplja i ujedinuje teatarske radnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka, a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Koordinator i organizator evropske manifestacije Noć teatra” u BiH je Bosansko narodno pozorište iz Zenice.