Nevid-teatar-Čudesni-kontinetni-interaktivna-obrazovna-predstava

Nevid teatar učestvuje u takmičarskom programu 25. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci

Interaktivna obrazovna predstava za djecu uzrasta od tri do devet godina „Čudesni kontinenti”, autora teksta i reditelja Marka Dukića, u produkciji Nevid teatra iz Banjaluke, biće izvedena u okviru takmičarskog programa 25. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade pod sloganom „Srcem, štapom i kanapom”, koji će biti održan od 22. do 25. avgusta 2019. godine u Bačkoj Palanci.

Za mjesec dana na Konkurs festivala prijavilo se više od 50 pozorišta iz cijelog svijeta, a odabrano je osam predstava za jubilarno izdanje FEP-a. Od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci biće prikazane predstave iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji FEP održaće se u Slovačkom domu, a pored osam predstava u takmičarskom programu, publika će imati priliku pogledati i revijalni program za mlade, mnoštvo kreativnih radionica za sve i muzički program u okviru Palanački Dunav Fest 2019 / pdFep.

Odluku ko će nastupiti na ovogodišnjem festivalu donijela je selektorka Festivala dramaturškinja Tijana Grumić. Kako je ona rekla, ono što je posebno ohrabrujuće je činjenica da se alternativna pozorišna scena za djecu i mlade ne samo razvija, već vrlo često postavlјa kriterijume kvaliteta i dodaje da je odziv bio izuzetan.

Osim predstave Nevid teatra „Čudesni kontinenti” koja će biti izvedena u četvrtak, 22. avgusta sa početkom u 19 časova u dvorištu slovačkog doma na ljetnoj sceni „Štap i kanap”, predstave koje će biti odigrane u takmičarskom programu su:

– „Kaštanka”, po tekstu A. P. Čehova u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar (Hrvatska)
– „Od kapljice do okena”, autorski projekat trupe Hiša otrok in umetnosti iz LJubljanje (Slovenija)
– „Kapljice”, trupe La Societa dela Civeta iz Bolonje (Italija)
– „Bajke za ježa”, teatar Kovčeg iz Sankt Peterburga (Rusija)
– „Not the right leg”, u koprodukciji Tri Groša, Cirkusfere i Otvorenog pozorišta DKSG iz Beograda (Srbija)
– „Jesenja igra”, Slobodna scena Subotice (Srbija)
– „S razlogom”, Kazališna družina Pinklec iz Čakovca i LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo) iz Zagreba (Hrvatska)

Odabrane predstave takmičiće se za nagradu „Dobro drvo” u sljedećim kategorijama: nagrada za najbolјu predstavu u cjelini po odluci stručnog žirija, nagrada za predstavu najbližu djeci po odluci dječijeg žirija, nagrada za najbolјu predstavu po glasovima publike, pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija (specijalna nagrada, glumačke nagrade, nagrada za vizuelni identitet itd.).

Ovogodišnji FEP održaće se u Slovačkom domu, a pored osam predstava u takmičarskom programu, publika će imati priliku pogledati i revijalni program za mlade, mnoštvo kreativnih radionica za sve i muzički program u okviru Palanački Dunav Fest 2019 / pdFep.

Opširnije o predstavama, radionicama, pdFep-u 25. FEP-a.

Ovo je drugo učešće Nevid teatra u u takmičarskom programu FEP-a. Prije tri godine, animirana bajka za djecu mlade i odrasle od tri do 133 godine „Pustolovine Boleta Komete”, autorski projekat Marka Dukića, proglašena je najboljom po odluci stručnog i dječijeg žirija na 22. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade.

Ove godine, osim Bačke Palanke, interaktivnu obrazovnu predstavu „Čudesni kontinenti” mogli su pogledati i mališani iz Sarajeva u okviru takmičarskog programa 5. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu na kojem je Nevid teatar osvojio nagradu za najboljeg glumca, a koja je pripala Dejanu Andriću i Marku Dukiću za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“.

Na sajtu www.fep.org.rs pogledajte kompletnu satnicu 25.FEP-a i pročitajte sve što vas zanima o ovogodišnjem programu.