Nevid teatar za Noć teatra 2016: Pustolovine Boleta Komete i Pohvala ludosti

U Banjaluci će u subotu, 19. novembra, biti održana manifestacija „Noć teatra” u kojoj će Nevid teatar izvesti dvije predstave.

Animirana bajka za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine „Pustolovine Boleta Komete” biće izvedena od 18 časova i 6 minuta u Gradskom pozorištu Jazavac. Riječ je o autorskom projektu Marka Dukića koji prikazuje fantastični dramaturški sklop u kojem se čudesno isprepliću živa glumačka igra, projektovana animacija na platnu, zvučni i svjetlosni efekti.

Bole Kometa je jedan radoznali i energični dječak koji uslijed neobičnih dešavanja iz prošlosti kreće u potragu za ocem. Na tom putu susreće sa svakakvim bićima, od diva u pustinji i čuvara plavog kamena, do raznih spodoba koje žele da ga spriječe u ispunjenju cilja – istakao je autor teksta, reditelj, autor i izvođač muzike, animator, ilustrastrator i dizajner Marko Dukić.

U predstavi igra Smiljana Marinković. Kostimografkinja je Nina Babić koja je i izradila rekvizite u predstavi, dizajner zvuka je Albert Savić, majstor svjetla Saša Šuman, dok su glasove posudili Aleksandra Spasojević kao naratorka, Goran Damjanac u ulozi Diva Žarka, Glas zadatka je Nina Babić, Čuvar Plavi je Dejan Andrić, dok je Marko Dukić Čuvar Crveni i Sum Sum. Fotografija je djelo Aleksandra Čavića.

Predstava je, po mišljenju dječijeg i stručnog žirija, proglašena najboljom na „22. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade”, koji je održan ove godine u Bačkoj Palanci u Srbiji.

Bog Ludosti u Žiži

Pohod protiv neobrazovanost i sveopšte gluposti ili šta ti smeta što ti cijelo pozorište zviždi. Pljeskaj ti sebi sam! nastavlja se od 20 časova i 44 minute. Filosofski stand-up „Pohvala ludosti” po tekstu Erazma Roterdamskog biće izveden u caffe bar -u „Žiža”. U predstavi, koja traje 19,99 minuta, dramatizaciju i režiju potpisuje Goran Damjanac, a igra Dejan Andrić. Predstava je do sada odigrana 29 puta u 22 različita prostora.

Evropska noć teatra

Učesnice značajne međunarodne teatarske manifestacije Evropska noć teatra koja okuplja i ujedinuje teatarske radnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka, a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.