nevid teatar o nama m
nevid-teatar-o-nama

Ko smo mi?

Nevid Teatar je profesionalna teatarska trupa osnovana 2010. godine u Banjaluci i posvećena je razvoju autorskog stvaralaštva i nekonvencionalnog umjetničkog izraza kroz produkciju teatarskih predstava i performansa, video i audio-sadržaja, animacionih i edukativnih programa, decentralizaciji i mapiranju kulturnih prostora u zemlјi i inostranstvu.

Prepoznatljivi smo u pozorišnom svijetu jer kreiramo autorske tekstove za svoje predstave. Takođe, samostalno radimo scenografiju, dizajn, montažu, video-produkciju i animaciju.

Produkcijom našeg sadržaja podstičemo kulturno interesovanje i autorsko dramsko stvaralaštvo u svrhu razvijanja kreativnog i kritičkog mišljenja putem umjetnosti.

Programske aktivnosti izvodimo u najrazličitijim prostorima, na otvorenim prostorima grada: po parkovima, trgovima, ulicama, krovovima, tvrđavama i u zatvorenim prostorima: stanovima, podrumima, restoranima, gostionicama, galerijama, pozorištima: svuda gdje su ljudi sa kojima želimo komunicirati.

Cilj nam je postati najvažniji autorski nekonvencionalni teatar u regiji, inovativni i obrazovni model kulturnog preporoda zajednice.

Istorija Nevid Teatra

Kulturni sadržaj Nevid Teatra je plod kolektivnog rada, kreacije i autorstva.

U proteklih 14 godina, Nevid Teatar je realizovao sedam (7) autorskih predstava, osam (8) edukativnih programa, 14 raznovrsnih žanrovskih i stilskih produkcija, 30 predavanja o interaktivnom obrazovanju i 100 dramskih interaktivnih radionica.

Projektne aktivnosti smo realizovali u 35 opština Republike Srpske, 20 banjalučkih prigradskih naselja, 11 gradova Bosne i Hercegovine i 10 gradova Srbije.

Osim Banjaluke, predstave smo izvodili i u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Zagrebu, Beču, Minsku, Somboru, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Nišu, Beogradu, Bačkoj Palanci, Baru i mnogim drugim opštinama i gradovima širom zemlje i regiona.

U realizaciji dosadašnjih aktivnosti Nevid Teatar promovisao je 141 različiti prostor i to: promovisao je 61 različiti prostor u Banjaluci i 80 različita prostora izvan Banjaluke. Spisak prostora možete pogledati ovdje.

Učesnici smo brojnih festivala i manifestacija.  Na pozorišnoj sceni Bosne i Hercegovine i regiona naš rad je prepoznat kao originalan i inovativan. Tome u prilog govore brojne nagrade i priznanja, među kojima izdvajamo nagrade na međunarodnim festivalima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u kategorijama multimedije, kreativnosti, originalnosti, fantazije, inovativne animacije, najbolje predstave po odluci dječijeg i stručnog žirija za predstavu „Pustolovine Boleta Komete” i nagradu za najboljeg glumca za dvojac u predstavi „Čudesni kontinenti”.

Nevid Teatar donio je prvu pozorišnu nagradu Republici Srpskoj iz Hrvatske i to Zlatnu Žar pticu Marka Dukića za ukupan umjetnički utisak s naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju.

Kroz realizaciju aktivnosti angažovali smo 55 saradnika/ica i umjetnika/ica iz pet zemalja a predstave smo izvodili na pet jezika.

Obrazovnu i estetsku vrijednost našeg rada do sada su prepoznali: Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF) - UNDP, UNICEF i UNESCO, Robert Bosch Stiftung, Grad Banja Luka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Autorske predstave

Antimonokoreodrama „Arto Luda” (2010) prva je predstava koji smo proizveli i od tada do danas producirali smo još šest autorskih predstava i to: interaktivnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kralјevstvu boja” (2019), interaktivnu-obrazovnu predstavu za djecu od tri do devet godina „Čudesni kontinenti” (2017), naučno-fantastičnu basnu za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine „Spejs Koka” (2016),  animiranu bajku za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine „Pustolovine Boleta Komete” (2016), muzičko-pantomimsku igru „Zväće se Hamlet” i pantomimsku igru o lјudskom dostojanstvu „Uspon i pad Kamijevog kamena” (2011).

Predstave

Osim autorskih predstava producirali smo i kabare apsurda Slučajevi po Danilu Harmsu (2011) i filosofski stand-up Pohvala ludosti (2010), Erazma Roterdamskog.

Edukativni projekti

Zdravi zabavnik Nevid teatra (2022) implementirao je Nevid teatar iz Banjaluke od 1. avgusta do 31. decembra 2022. godine u Banjaluci. Implementacijom projekta Nevid teatar je omogućio djeci, tinejdžerima i roditelјima da kroz literarnu i animiranu obrazovnu formu uče i prošire svoja znanja o pravilnoj ishrani u svrhu sticanja i očuvanja pravilnih prehrambenih navika. Na osnovu 40 najbolјih pjesama Literarnog konkursa Nevid teatra za originalne pjesme o pravilnoj ishrani, Nevid teatar štampao ilustrovanu knjigu „Zdravi zabavnik Nevid teatra”, koja sadrži i jelovnik za sva godišnja doba, zdrave recepte, kao i dodatne zabavne činjenice i zanimlјivosti o hrani. Takođe, na veb-stranici Nevid teatra dostupna je i elektronska verzija Zdravog zabavnika Nevid teatra. U okviru projekta realizovan je i Edukativni program o pravilnoj ishrani za cijelu porodicu. U cilјu sticanja i očuvanja pravilnih prehrambenih navika održano je stručno predavanje i edukativni kviz, a radi promovisanja autorskog književnog stvaralaštva i stvaralaštva za djecu i tinejdžere organizovano je Javno čitanje 40 najbolјih pjesama u kojem su nagrađeni mali i mladi autori i autorke iz Banjaluke imali priliku da predstave svoje radove. Osim u Domu omladine, predavanje i edukativni kviz su realizovani i u četiri društvena doma Banjaluke: Ljubačevu, Verićima, Piskavici i Zalužanima.

Djeca uče sa Nevid teatrom (2021) omogućio djeci uzrasta od tri do devet godina starosti, roditeljima i svima koji/e su zainteresovani/e za razvojne programe namijenjene u radu sa djecom predškolskog i ranoškolskog uzrasta da unaprijede svoje intelektualne i stvaralačke sposobnosti, te na zabavan i interaktivan način uče i prošire svoja znanja o kontinentima, geografskim pojmovima, životu na Zemlji i pravilima lijepog ponašanja u pozorištu u cilju sticanja kulturnih navika i podsticanja proizvodnje animacionih i edukativnih programa i povećavanja kulturne ponude u prigradskim naseljnim mjestima Banjaluke. Projekat je obuhvatao prikazivanje animiranog pozorišnog bontona za djecu i odrasle, izvođenje interaktivne obrazovne predstavu za djecu uzrasta od tri do devet godina starosti „Čudesni kontinenti“ i edukativni kviz a realizovan je od 23. novembra do 11. decembra 2021. godine u sedam društvenih domova Banjaluke: Mišinom Hanu, Piskavici, Verićima, Potkozarju, Ljubačevu, Zalužanima i Dragočaju. Projekat su sufinansirali Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Obrazovanje kroz igru (2020-2021) realizovao je Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021. godine u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF)“. Implementacijom projekta Nevid teatar omogućio je djeci, mladima i odraslima da kroz literarnu, dramsku, audio i animiranu obrazovnu formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim raznolikostima i o tome na koji način mogu doprinijeti unapređenju obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Projekat je implementiran u ove tri države a posebne aktivnosti realizovane su u Banjaluci, Smederevu, Pančevu, Šapcu, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Nišu i Beogradu. Projekat su sufinansirali Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Obrazovanje kroz igru (2019) realizovan je od januara do septembra 2019. godine u okviru projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini“. Projekat je bio namijenjen djeci i učenicima koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segregacije ili diskriminacije u školama, te kreativnim mladim ljudima koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama. Projekat je implementiran širom Bosne i Hercegovine a posebne aktivnosti realizovane su u Mostaru, Tuzli, Doboju, Usori, Travniku, Kiselјaku, Kreševu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci. Projekat su sufinansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Djeca uče sa Nevid teatrom (2019) realizovan je u pet prigradskih naselјenih mjesta Banjaluke (Karanovac, Kola, Bistrica, Bočac i Borkovići) u martu 2019. godine. Cilј ovog projekta bio je podići nivo svijesti javnosti o povećavanju broja animacionih i edukativnih programa u predškolskim i školskim ustanovama i povećanju kulturne ponude u prigradskim naselјenim mjestima u Banjaluci. Sufinasijer projekta je Grad Banjaluka.

Obrazovni program Nevid teatra (2017, 2018) realizovan je u 20 opština Republike Srpske. Cilj ovog projekta bio je podići nivo svijesti javnosti o vrijednostima interaktivnog obrazovanja u smislu povećavanja broja animacionih i edukativnih programa u predškolskim i školskim ustanovama i povećanje kulturne ponude u kulturno izolovanim opštinama Republike Srpske. Sufinasijer projekta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Obrazovni program NT 2017 realizovan je u periodu od 4. 12. do 16. 12. 2017. godine u: Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Kneževu, Šipovu, Jezeru, Loparama, Ugljeviku, Brodu, Derventi i Modriči. Obrazovni program NT 2018 realizovan je u periodu od 28. 5. do 15. 6. 2018. godine i tom prilikom je Nevid teatar program realizovao u: Stanarima, Kotor Varoši, Rudom, Foči, Han Pijesku, Novom Gradu, Krupi na Uni, Donjoj Previji, Bileći i Ljubinju.

Edukativni program Nevid teatra (2013) realizovan je u Loparama, Bratuncu, Berkovićima, Kostajnici i Derventi. Implementacijom projekta Nevid teatar želio je doprinijeti razvoju edukacije o nekonvencionalnom pozorišnom izrazu u cilju povećanja produkcija nezavisnih pozorišnih trupa u Republici Srpskoj. Sufinasijer projekta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Produkcije

Pored autorskih predstava producirali smo i ekspresionističku poemu „Trinaesti apostol” (2018), Vladimir Majakovski, likovni konkurs „Moje Pustolovine Boleta Komete” (2017) za djecu od tri do 11 godina na teme iz predstave „Pustolovine Boleta Komete”, koprodukcionki program za caffe bar-om Žiža: „ArtTipično veče” (2017) – regionalna saradnja mladih pisaca iz Zagreba i Banjaluke, šest večeri „Art poezija” (Pornezija (2014), Infuzija (2014), Poorezija (2014), Revizija (2014), Bard iz Stratforda na Ejvonu (2017), Bukovski: 33 u komadu (2018)), animirani filmski strip „Moćni Ć protiv Dekokrada” i plesni performans „Eros škrt na strijeli” 2012. godine u saradnji sa Međunarodni filmskim festivalom Kratkofil Plus.

Realizovali smo i prvu regionalnu saradnju u Republici Srpskoj projektom „Tito ovdje nije bio”/„Tito was not here” (panel, predstava, diskusije) koji je okupio mlade uzrasta od 18 do 35 godina starosti iz Sarajeva, Brčkog, Prištine, Skoplјa, Beograda, Rijeke, Kumanova i Banjaluke i realizovan je od juna do septembra 2012. godine. Jedan od ciljeva projekta bio je pružiti šansu mladoj generaciji, rođenoj neposredno prije ili nakon raspada Jugoslavije za koje je Tito tek istorijska ličnost iz udžbenika ili dio sjećanja njihovih roditelja da istraže o istorijskim činjenicama, prošlosti i Titu kao i dalje značajnoj istorijskoj i kulturnoj figuri. Projekat je nastojao da podstakne napredovanje kritičkih umjetničkih pristupa zajedničkoj prošlosti te podrži umjetničku saradnju i umrežavanje na nivou bivših jugoslovenskih regija. Glavni donator – Robert Bosch Stiftung.