Otvoren poziv za mlade pisce i umjetnike u okviru projekta „Tito ovdje nije bio”

Nevid teatar iz Banjaluke u okviru projekta „Tito ovdje nije bio/Tito was not here“ , koji su osmislile kulturne menadžerke njemačke fonadacije „Robert Bosch Stiftug“ Juliana Ran, Ksenija Čočkova, Elisabet Desta, Nita Hasani i Ivana Vaseva poziva mlade pisce i umjetnike od 18 do 35 godina starosti koji žive u zemljama bivše Jugoslavije (takođe i građani iz tih zemalja koji žive u inostranstvu) i iz Njemačke da pošalju svoje ideje za originalne dramske tekstove na temu projekta.

Jedan od ciljeva projekta  je pružiti šansu mladoj generaciji, rođenoj neposredno prije ili nakon raspada Jugoslavije za koje je Tito tek istorijska ličnost iz udžbenika ili dio sjećanja njihovih roditelja da istraže o istorijskim činjenicama, prošlosti i Titu kao još uvijek značajnoj istorijskoj i kulturnoj figuri. Projekat nastoji potaknuti napredovanje kritičkih umjetničkih pristupa zajedničkoj prošlosti te podržati umjetničku saradnju i umrežavanje na nivou bivših jugoslovenskih regija.

Pravila učešća

Poziv je otvoren od 15. juna do 15. jula 2012. godine.

Pravo učešća na konkusu imaju mladi pisci i umjetnici od 18 do 35 godina starosti koji žive u zemljama bivše Jugoslavije (takođe i građani iz tih zemalja koji žive u inostranstvu) i iz Njemačke.

Svi koji žele konkurisati trebaju poslati književni tekst koji se bavi temom projekta, kratku biografiju i jednu fotografiju. Žanr književnog teksta može biti izabran od strane pisca (drama, proza, poezija i drugo). Tekst ne bi trebao biti duži od 8 stranca (12pt). Tekstove možete pisati na srpskom, hrvatskom, bosanskom, albanskom, makedonskom, slovenačkom i njemačkom jeziku.

Rezultati konkursa

Sve prijave koje stignu do 15. jula 2012. godine biće prihvaćene i ispitane od strane nezavisnog žirija. Pobjednici će biti proglašeni 23. jula 2012. godine. Svi kandidati će biti informisani o njihovoj aplikaciji putem elektronske pošte.

Stručni žiri odabraće osam finalista, čiji će radovi biti predložak za predstavu koju će raditi sedam umjetnika iz Banjaluke, Brčkog, Prištine, Kumanova i Skoplja (dva reditelja i 5 glumaca). Finalni projekat biće prikazan u septembru ove godine u Banjaluci, Bosna i Hercegovina. Odabrani pisci tom će se prilikom predstaviti publici na simpozijumu kojim će biti označen kraj projekta.

Uspješni kandidati će biti pozvani na jedan vikend u septembru 2012. godine i biće im refundirani putni troškovi i besplatan smještaj u Banjaluci.

Prijava

Prijavni formular možete preuzeti ovdje. Aplikaciju, književni tekst, biografiju i fotografiju pošaljite na: titowasnothere@gmail.com. Molimo vas da biografiju pošaljete na engleskom jeziku i da pretvorite svu dokumentaciju u jednu PDF datoteku, osim fotografije.

Slobodno nas kontaktirajte: titowasnothere@gmail.com