Početak rada na novoj predstavi u produkciji Nevid teatra: „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“

Sedamnaestog maja u Nevid teatru počele su probe za novu predstavu „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“ u okviru projekta Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru, koji se sprovodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Tekst je nastao po motivima dramskih tekstova, „Blago ispod krova“ Sare Velage „Domovinom mojom“ Nedima Puriša i „Gdje se sakrila ljepota?“ Milice Malešević, koji su izabrani na konkursu za originalne dramske tekstove Nevid teatra u okviru projekta Obrazovanje kroz igru”.

Autor tekst je Marko Dukić koji u predstavi potpisuje režiju i koreografiju, a pojaviće se i u više uloga zajedno sa glumcem Nevid teatra Dejanom Andrićem. Uloga princeze Zlatke povjerena je mladoj glumici Maji Vujanović. Kostimografkinje u predstavi su Maja Mirković, dvostruka dobitnica Sterijine nagrade za kostim i Biljana Tegeltija Bojanić, ovogodišnja dobitnica nagrade za najbolju kostimografiju „Joakim Vujić“ u paru sa Majom Mirković. Lektorka je Nataša Kecman. Tehničku podršku pružaju Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke u čijim prostorima se održavaju probe.

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja. Na osnovu glavnog motiva u predstavi, motiva boja, koji je preuzet iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca,  poigraćemo se predrasudama u BiH i prikazaćemo djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima, bogatiji i sadržajniji svijet. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila ljepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji će biti prikazani kao kraljevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice. – rekao je Marko Dukić, višestruko nagrađivani autor iz Nevid teatra.

Premijera predstave „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“ u kojoj će djeca kroz igru i interakciju učiti o kulturnim raznolikostima u BiH i univerzalnim ljudskim vrijednostima biće izvedena u nedjelju, 7. jula 2019. godine u 12 časova i 12 minuta u Pozorištu lutaka Mostar. Pored Mostara, predstava će biti izvedena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci od 07.7 – 24.7.2019. godine.

Sastavni dio projekta su i dramske radionice u kojima će djeca učiti o prirodnom i životinjskom svijetu BiH koristeći osnovne dramske tehnike, kao i predavanje u kojem će biti riječi o uticaju interakcije u obrazovanju djece. Nevid teatar će u sklopu projekta izdati i distribuirati brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja će predstavljati metodologiju rada sa djecom, a napisaće je Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, Montesori vaspitačica Tijana Ćorić, učiteljica Dušica Ilić i vaspitačica Vesna Zarić, sve tri iz Banja Luke.

Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Projekat Obrazovanje kroz igru” sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).