Predstava „Pohvala ludosti” slavi sedam godina izvođenja premijernim 39. izvođenjem

U nedjelju, 18. juna, na Trgu Banu Milosavljeviću, najdugovječnija predstava Nevid teatra, filosofski stand-up „Pohvala ludosti” proslaviće sedam godina premijernim 39. izvođenjem koji počinje u 19 časova i 47 minuta.

Prije proslave 18. juna, predstava će biti izvedena u četvrtak, 8. juna ispred Krivog sata sa početkom u 19 časova i 47 minuta.

„Pohvala ludosti” premijerno je izvedena 18. juna 2010. godine na Trgu Bana Milosavljevića u saradnji sa Udruženjem za razvoj urbane kulture „URUK”, a povodom otvaranja V Međunarodnog festivala urbane kulture Neofest X. Otjelotvorenje Boga Ludosti je Dejan Andrić.

„Pohvala ludosti” po tekstu Erazma Roterdamskog je filosofski stand-up Nevid teatra koji je u pohodu protiv neobrazovanosti i sveopšte gluposti današnjeg društva. Bog ludosti na satiričan i tragičan način kritikuje postojeće društvo u kojem vladaju glupe legende, zavisti i laskanja, glupi ratovi, a postupci velikih vođa i političara proističu iz glupe zaljubljenosti u slavu. Bog ludosti ismijava sujetu, laž, lakomislenost, uobraženost, šupljoglavost. Bog ludosti svojom drskošču ne štedi nikoga, ne klanja se nikome, ali ne vrijeđa nikoga, nego ostaje dosljedan razigranoj humanističkoj ljubavi prema istini i čovjeku.

Iako je knjiga, koja je napisana prije 508 godina, stavljena na Spisak zabranjenih knjiga (Index prohibitorum), Pohvala ludosti je odmah donijela Erazmu najveća priznanja. On je najveći autoritet svoga vremena, najslavniji čovjek svoje epohe.

Sljedeće izvođenje  na rasporedu je u četvrtak, 29. juna u Eklektiku i u petak, 30. juna ispred spomenika Petra Kočića. Obje predstave počinju u 19 časova i 47 minuta.