Princeza Zlatka u kraljevstvu boja_Nevid teatar

Poruka za Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade 2022. godine

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade obilježava se 20. marta, a ovim datumom započinje i Svjetska nedjelja izvođačkih umjetnosti, koja obuhvata Dan lutkarstva 21. marta, Dan pantomime 22. marta i Dan pozorišta 27. marta.

​I ove godine međunarodna ASITEŽ zajednica Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade obilježava kampanjom POVEDITE DJECU U POZORIŠTE DANAS (Take a child to the theatre today) kojom poziva roditelje, nastavnike, pedagoge i sve koji brinu o djeci da omoguće djeci i mladima da ostvare njihovo pravo na umjetnički doživljaj ne samo na ovaj dan već tokom čitave godine. Na ovaj dan hiljade pozorišta i individualnih članova okupljenih u više od 85 nacionalnih ASSITEJ centara u svijetu čita poruke uvaženih umjetnika i priprema posebne programe kako bi se skrenula pažnja kulturne i šire javnosti ka pozorišnoj umjetnosti zа djecu i mlаde.

Poruka za Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade – Su DŽajls

Svjetski dan pozorišta jeste važan dan u ASSITEJ-evoj godini, a ASSITEJ svima poručuje: „Povedite danas neko dijete u pozorište“ – podsjetnik na odgovornost odraslih da djeci i mladima omoguće da što je više moguće iskuse umetnost. Povesti dijete u pozorište znači ponovo se povezati s izvođenjem uživo, s idejama i emocijama, vezama među ljudskim bićima, a znači i njegovati pravo djece i mladih na umjetnost, kulturu i slobodu samoizražavanja. Slušati djecu i mlade je veoma važno – još je važnije čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom. Da citiram ASSITEJ-ev Manifest, mi vjerujemo da je potrebno uraditi još mnogo toga kako bi se ispunile obaveze svih zemalja vezane za Članove 13. i 31. Konvencije UN o pravima deteta.

Ovo je naročito slučaj u svjetlu tekuće pandemije, ratnih kriza koja se odigravaju u toliko zemalja širom svijeta, kao i nasušne potrebe za ravnopravnošću i jednakom mogućnošću svakog djeteta da živi u održivom, bezbjednom i zdravom svijetu. Umjetnost i kultura daju nam priliku da zamislimo svijet kakav želimo da stvaramo sa svojom djecom i mladima i za njih, te su stoga ključni dok radimo na tome da osiguramo bolje uslove za društvo u kojem živimo.

Ovo je vrijeme kada su živo pozorište i predstave više od svega potrebni kao potvrda da mašta može da pobijedi strah. Ovo je vrijeme kada hrabrost i uvjerenja umjetnika koji stvaraju pozorište i predstave za mladu publiku širom svijeta mogu da pomognu da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti djece i mladih, gde god da se nalaze. Vidjeli smo tako inventivno, rezolutno stvaralaštvo, takvu posvećenost, a znamo, na osnovu primera svih naših članova, da ne jenjava odlučnost da nastavimo da stvaramo pozorište i predstave za publiku od najmlađeg uzrasta, pa sve do adolescenata.

Mi smo zajednica koja je postala snažnija. Djeca i mladi osjetili su posljedice gubitka socijalizacije, samouvjerenosti i nade i to je ostavilo dubok trag na njihovo mentalno zdravlje; donosioci odluka sa svih strana ćule uši i obraćaju pažnju. Našoj mladoj publici i učesnicima su umjetnost, kultura, pozorište i predstave potrebniji nego ikad do sad; ta ključna iskustva koja otvaraju puteve, šire perspektive, mogućnost nemogućnosti, zabave i čudesa, ljepote i emocija; iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsećaju nas na bliskost celog čovečanstva.

Sa engleskog na srpski prevela Marija Stojanović

Nevid teatar je tokom prošle godine realizovao brojne aktivnosti u cilju obrazovanja djece i odraslih

U okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” organizovali smo predavanje na temu „Kako i zašto djeca uče kroz igru?”, premijerno je prikazan animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle, promovisane su i ilustrovana knjiga bajki i basni za djecu, te audio-knjiga i verzija audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju. Projekat je završen turnejom u 10 gradova Srbije, tokom koje je Nevid teatar odigrao interaktivnu obrazovnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, realizovao 20 dramskih interaktivnih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti i prikazao animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle. Osim gostovanja u Srbiji, „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” izvedena je i u okviru revijalnog programa 1. Festivala dječijeg dramskog stvaralaštva „Dobojska vrteška”.

Također, prošle godine smo uspješno završili i obrazovni program u okviru edukativnog projekta „Djeca uče s Nevid teatrom 2“ koji je realizovan u Banjaluci u sedam društvenih domova. Projekat je obuhvatao prikazivanje animiranog pozorišnog bontona za djecu i odrasle, izvođenje interaktivne obrazovne predstavu za djecu uzrasta od tri do devet godina starosti „Čudesni kontinenti“ i realizaciju edukativnog kviza.