Nevid teatar kreće na turneju po Bosni i Hercegovini: Premijera nove autorske predstave „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” u Mostaru

Nova autorska predstava Nevid teatra „Princeza Zlatka u kralјevstvu boja” biće premijerno izvedena 7. jula 2019. godine u Pozorištu lutaka Mostar sa početkom u 12 časova i 12 minuta u okviru projekta Nevid teatra Obrazovanje kroz igru, koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH.

Ovim izvođenjem Nevid teatar započinje ovogodišnju turneju po BiH koja će biti realizovana u: Mostaru, Tuzli, Usori, Doboju, Travniku, Bugojnu, Kiselјaku, Kreševu, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjaluci od 7. do 24. 7. 2019. godine.

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

Autor teksta je Marko Dukić, koji potpisuje i režiju i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke.

Sastavni dio projekta su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima će djeca, vođena od animatora_ke, na zabavan i uzbudlјiv način učiti o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike. Dio projekta je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

U okviru projekta, Nevid teatar izdaje i brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar će predstaviti instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su: Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, vaspitačica predškolske djece u Montessori Kindergarten Banja Luka Tijana Ćorić, pedagoškinja, vaspitačica predškolske djece, porodični psihoterapeut Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Vesna Zarić i profesorka razredne nastave u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

 

Raspored izvođenja
Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Interaktivna – obrazovna predstava, 3+

Predstava počinje u 18 časova i 18 minuta,
osim u Mostaru i Istočnom Sarajevu gdje počinje u 12 časova i 12 minuta
Trajanje predstave je  55+ minuta

Dramske radionice
Raspored radionica u Tuzli, Doboju, Usori, Travniku, Kiseljaku, Kreševu, Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci

– dvije radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (11:00 i 11:30),
– dvije radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (12:00 i 12:40),
– dvije radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (13:20 i 13:55).

Raspored radionica u Mostaru i Istočnom Sarajevu

– dvije radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (14:00 i 14:30),
– dvije radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (15:00 i 15:40),
– dvije radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (16:20 i 16:55).

Predavanje
Tema „Uticaj dramskih radionica i interaktivnih predstava u razvoju kreativnog mišljenja kod djece“

Predavanje počinje u 19 časova i 45 minuta,
osim u Mostaru i Istočnom Sarajevu kada počinje u 17 časova i 45 minuta
Predavanje traje 30 minuta

—–

Mostar / Pozorište lutaka Mostar / nedjelja, 7.7.
Tuzla / Narodno pozorište Tuzla / utorak, 9.7.
Doboj / Centar za kulturu i obrazovanje / srijeda, 10.7.
Usora /
OŠ „Ivan fra Frano Jukić“ / petak, 12.7.
Travnik /
Centar za kulturu / ponedjeljak, 15.7.
Kiseljak /
Hrvatski dom / srijeda, 17.7.
Kreševo /
HKD Napredak / četvrtak, 18.7.
Sarajevo /
Bosanski kulturni centar / petak, 19.7.
Istočno Sarajevo
/ Centar za kulturu / nedjelja, 21.7.
Bugojno /
Kulturno-sportski centar / ponedjeljak, 22.7.
Banjaluka / Dom omladine / srijeda, 24.7.

„Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat čiji je cilј dugoročna izgradnja mira i pobolјšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).