Pustolovine Boleta Komete otvaraju Mali MESS

Izvođenjem predstave „Pustolovine Boleta Kometa” večeras u petak, 23. septembra 2016. godine u 19 časova biće zvanično otvoren program za djecu 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Program Malog MESS-a, što je od ove godine i zvanični naziv dječijeg programa Festivala MESS, sačinjavaće četiri predstave i dvije edukativne radionice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije čime će se nastaviti tradicija razvijanje teatarske estetike kod najmlađih.

Animirana bajka za djecu, mlade i odrasle, „Pustolovine Boleta Komete“, autorski projekta Marka Dukića, govori o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane Sum Suma, bića iz svemira. Bole Kometa na svom putu, rješavajući razne zagonetke i prepreke, proživljava nevjerovatne situacije: put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta.

Nakon otvaranja, dječiji program nastaviće u subotu 24. septembra vodeća plesna trupa u regionu, VRUM iz Varaždina, koja će igrati svoju predstavu „Baja buf” namijenjenu bebama starosti do dvije godine. Nedjelja 25. septembar rezervisana je za komad Pozorišta mladih Sarajevo, „Tata lav i njegova sretna djeca“, mali scenski odgojni priručnik čije je najvažnije pravilo da se kroz igru najbolje uči, dok lutkarska predstava „Duga“ Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, u ponedjeljak 26. septembra od 18 časova govori o kajanju, praštanju i želji za slobodom.

Mali MESS će ove godine sadržavati i dvije radionice, „No Work & Just Play“ plesne grupe Vrum i „Mladi/e kritičari/ke“ koju će predvoditi Till Frühwald i Asher O’Gorman. Cilj radionica je da mladoj publici kroz praktično iskustvo pruži osnovne informacije o pozorišnim predstavama i ponudi im neke nove načine interpretacije predstava, sticanje novih iskustava te upoznavanje umjetničkih procesa.

Više detalja o Children MESS programu i programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS možete pronaći ovdje.