Obrazovanje kroz igru 2019

Učenje o kulturnim raznolikostima kroz igru: Projekat Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“ u 11 gradova i opština BiH u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija „Dijalog za budućnost“

Od januara do avgusta 2019. godine, djeca i mladi iz 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine učiće o kulturnim raznolikostima kroz projekat Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru“ koji se realizuje u okviru projekta „Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ će obuhvatiti djecu i učenike_ice koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama te kreativne mlade ljude koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama. Cilj je da kroz ovaj projekat steknu i prošire znanja o vrijednostima kulturoloških raznolikosti u BiH i povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Pored podizanja svijesti javnosti o vrijednostima kulturnih raznolikosti i problemima obrazovnog sistema u BiH, ciljevi projekta su i povećanje učešća i uticaja mladih za pitanja koja utiču na programe međukulturalnog razvoja i reformi u BiH, te unapređenje interkulturalnog dijaloga. Projekat će se implementirati širom Bosne i Hercegovine, a posebne aktivnosti biće realizovane u Banjaluci, Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiseljaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli i Usori.

„Obrazovanje kroz igru“, jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru projekta „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH čiji je cilj dugoročna izgradnja mira i poboljšanja društvene kohezije u Bosni i Hercegovini”.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost” je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.