Slučajevi po Danilu Harmsu, Nevid teatar

Uspješno završen projekat „Edukativni program Nevid teatra 2013″

U prostoru Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević” u Kostajnici u utorak 8. oktobra izvođenjem predstave „Slučajevi“ uspješno je završen projekat Nevid teatra „Edukativni program Nevid teatra 2013″.

Implementacijom projekta Nevid teatar želio je doprinijeti razvoju edukacije o nekonvencionalnom pozorišnom izrazu u cilju povećanja produkcija nezavisnih pozorišnih trupa u Republici Srpskoj.

Na svom gostovanju po Republici Srpskoj, Nevid teatar je izveo kabare apsurda „Slučajevi“ po Danilu Harmsu u Loparama, Bratuncu,  Berkovićima, Derventi i Kostajnici. Ova predstava prikazuje satiričan dramaturški sklop sastavljen od niza zasebnih Harmsovih nadrealnih i apsurdnih kratkih priča, u kojima se svijet i ljudski životi u njemu pojavljuju kao neobjašnjivi i nepredvidljivi. Tok postupaka, ponašanja i sudbina tragikomičnih likova odvija se kroz njihove dogodovštine u grotesknim događajima, koji se smjenjuju tako što se radnja preusmjerava novim, raznovrsnim, besmisleno uspostavljenim okolnostima. U predstavi igraju Božana Bijelić, Dejan Andrić i Marko Dukić a dramatizaciju i režiju potpisuje Aleksandar Ilić.

Prije svakog izvođenja predstave, „Slučajevi“ po Danilu Harmsu, organizovano je predavanje „O životu i djelu ruskog parodičara Danila Harmsa“, na kojem je publika imala priliku upoznati se o životu i djelu ruskog pjesnika, dramskog pisca, satiričara, prozaiste; jednog od najboljih ruskih satiričara i komediografa XX vijeka koji u prozi odbacuje klasičnu formu kratke priče, fabulu i psihologizam, stvarajući nov oblik „događaja” (Slučajevi), zasnovan na parodiranju tradicionalnih, ustaljenih veza u svakodnevici, šablona u ideologiji i istorijskom mišljenju, pa čak i književnoistorijskih shvatanja i poruka ruske klasike. Predavač je bio Aleksandar Ilić, filmski reditelj, dramaturg, profesor filozofije i sociologije a projekat je sufinansiran od stane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.