Uspješno završen projekat „Obrazovanje kroz igru“

U prepunoj sali Doma omladine u Banjaluci u srijedu, 24. jula, izvođenjem predstave za djecu „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“ uspješno je završen projekat Nevid teatra Obrazovanje kroz igru, koji se provodio kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Projekat je bio namijenjen djeci i učenicima koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama te kreativnim mladim ljudima koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama.

Javni konkurs za originalne dramske tekstove

Tokom implementacije projekta koji je započeo u januaru, Nevid teatar pružio je šansu, putem objavljenog Javnog konkursa, mladim autorima i autorkama od 18 do 30 godina da napišu originalne dramske tekstove namijenjene djeci uzrasta od tri do 11 godina na temu putopisa Bosnom i Hercegovinom. Mladi/e autori/ke mogli su pisati i o problemima obrazovanja, te su mogli ponuditi konkretne ideje reforme obrazovanja u BiH. Nakon zatvaranja Javnog konkursa, svi podnosioci prijava dobili su i svoje profile na stranici projekta/mreža mladih BiH koji im omogućuju povezivanje s drugim kolegama i koleginicma iz BiH.

Analizu odgovora o obrazovanju i mrežu mladih BiH možete pročitati na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com.

Dramaturške radionice

Izabrani/e autori/ke imali su priliku u sklopu dramaturških radionica koje su održane krajem marta u Banjaluci, u kancelariji Nevid teatra, u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar analizirati tekstove, istraživati i usavršavati svoje znanje.

Novi autorski tekst za djecu

Nakon održanih radionica, višestruko nagrađivani autor iz Nevid teatra, Marko Dukić napisao je novi autorski tekst za djecu „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“.

Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

Pobjedničke tekstove možete pročitati na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com

Interaktivna obrazovna predstava za djecu i odrasle

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

Marko Dukić iz Nevid teatra u predstavi potpisuje i režiju i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Krojačice su Jela Bošković i Ljiljana Šiniković. Tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke, a koordinator projekta je Dejan Andrić.

Na svom gostovanju širom Bosne i Hercegovine od 7. do 24. jula, Nevid teatar izveo je predstavu u: Mostaru, Tuzli, Doboju, Usori, Travniku, Kiselјaku, Kreševu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bugojnu i Banjaluci.

Dramske interaktivne radionice za djecu

Sastavni dio projekta bile su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima su djeca, vođena/i od animatorke/a Maje Vujanović i Dejana Andrića, na zabavan i uzbudlјiv način učila o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike.

Predavanje o interakciji u obrazovanju djece kroz igru

Dio projekta bilo je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј bio da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

Foto: Dalibor Danilović / Nevid teatar

Brošura „Obrazovanje kroz igru“

U okviru projekta, Nevid teatar izdao je i distribuirao brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar je predstavio instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su: Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, vaspitačica predškolske djece u Montessori Kindergarten Banja Luka Tijana Ćorić, pedagoškinja, vaspitačica predškolske djece, porodični psihoterapeut Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Vesna Zarić i profesorka razredne nastave u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

Brošuru možete pročitati na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com

Reportaža o projektu

Do kraja septembra 2019. godine Nevid teatar će objaviti na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com i stranici Nevid teatra: nevidteatar.com i reportažu o procesu rada.

Ilustracija: Marko Dukić / Nevid teatar

„Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansirao u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ sufinansirali su i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat čiji je cilј dugoročna izgradnja mira i pobolјšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).