Zatvoren Javni konkurs za originalne dramske tekstove u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“

U nedjelju, 3.3.2019. godine u 23 časa i 59 minuta zatvoren je Javni konkurs Nevid teatra u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“, koji se provodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“. 

Kulturne raznolikosti u BiH glavna je tema dramskih tekstova mladih autora i autorki iz Brčkog, Zenice, Gornje Kamenice, Nevesinja, Kiseljaka, Jablanice, Banjaluke, Visokog, Gradiške i Jajca koji su pisali i o problemima obrazovnog sistema i reformi obrazovanja Bosne i Hercegovine.

Rezultati konkursa i analiza odgovora biće objavljeni 14.3.2019. godine na web stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

Implementacijom projekta «Obrazovanje kroz igru» Nevid teatar omogućiće djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Najbolje autorske tekstova izabraće Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljica i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, koja će kroz dramaturške radionice sa izabranim autorima i autorkama analizirati tekstove, istraživati i usavršavati njihovo znanje od 28. do 30.3. u Banjaluci.

Odabrani dramski tekstovi će potom biti povezani u jednu tekstualnu cjelinu na osnovu koje će nastati interaktivna-obrazovna predstava za djecu uzrasta od tri do 11 godina koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta 2019. godine.

Za više informacija o rezultatima konkursa i nagradama možete pročitati na stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

„Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).