Zväće se Hamlet u klubu Inbox

Predstava Nevid teatra „Zväće se Hamlet”, grupe autora biće izvedena u srijedu, 19. marta 2013. godine sa početkom u 21 čas i 21 sekundu u klubu Inbox, Trg Krajine 1 u Banjaluci.

Muzičko – pantomimska igra „Zväće se Hamlet“ na tragikomičan način govori o problemima slobode u savremenom društvu, to jest na koji način je individualna sloboda uslovljena i ograničena društvenim konvencijama. Predstava na angažovan način progovora o politici, moći, vlasti, tj. njihovim zloupotrebama. Predstava je simbolički inspirisana autentičnim činjenicama novije balkanske istorije. Svaka borba za individualnu slobodu teži utopiji, teži društvu u kojem bi bilo podnošljivije živjeti. Muzičko-pantomimska igra „Zväće se Hamlet“ ima za cilj da ukaže na problem izbora: prećutnog prihvatanja društvene konvencije ili borbe za individualnu slobodu u društvu.

Igrač (Dejan Andrić) predstavlja jednu ličnost podijeljenu na četiri tipa: Političar, Aparatčik, Narkoman i Glumac. Radnja se sa svakom slikom vraća na početak, a priča se postepeno sklapa, ali viđena iz različitih perspektiva. Likovi (tipovi) prolaze kroz iste situacije, na njih različito reaguju, a ishod biva različit za svaki od likova. Igra je vrlo jednostavna, sa znakovima koji su razumljivi, a radnja se ponavlja na nekoliko punktova. Neki od punktova predstavljaju karakteristične savremene statusne simbole. Kombinacijom ovih znakovnih elemenata sa likovima i zadatim situacijama igrač tumači univerzalnu priču o društvenoj hijerarhiji, koristeći se vrlo jasnim i svima razumljivim pozorišnim jezikom.

Pored glavnog igrača, u predstavi igraju još tri igrača (Marko Dukić, Darko Đekić i Ljubiša Trivić), koji glavnog igrača prate i muzički: proizvode zvukove i ritmove scena. Dakle, „Zväće se Hamlet“ je muzičko-pantomimski komad koji slijedi principe savremenog fizičkog teatra i teatra pokreta.

Stručni žiri Međunarodnog festivala mladog glumca ZAPLET 05 (2013) u organizaciji Gradskog pozorišta Jazavac dodijelio je Specijalnu nagradu autorskom timu predstave „Zvaće se Hamlet“ za kolektivnu igru i promociju nekonvencionalnog teatarskog izraza.

Ulaznice za muzičko – pantomimsku igru ZVÄĆE SE HAMLET grupe autora, koja će se igrati u srijedu, 19.03.2014. u 21:00:21 u INBOX CULTURE CLUB u Banjaluci, dostupne u caffe bar -u JazzBanjaLuka (Stevana Bulajića 12), Žiža, (Srpska 70) i na dan izvođenja predstave u kulturnom klubu INBOX (Trg Krajine 1).

Konfiguracijom prostora u kojem će se igrati predstava stvara se fleksibilno gledalište koje omogućava scenu-kabare, posmatranje predstava u sistemu sjedenja za malim i velikim okruglim i kockastim stolovima uz konzumiranje pića.