Zväće se Hamlet u takmičarskom programu Međunarodnog festivala mladog glumca “Zaplet 05”

Po pozivu Gradskog pozorišta Jazavac iz Banjaluke i direkcije Međunarodnog festivala mladog glumca ZAPLET 05, a u okviru takmičarskog programa festivala, u četvrtak, 24. oktobra 2013. godine, Nevid teatar izvešće muzičko-pantomimsku igru „Zväće se Hamlet“.

Muzičko pantomimska igra „Zvaće se Hamlet“ predstavlja tragikomičan iskaz o problemima slobode u savremenom društvu, u smislu naznačavanja ograničenja koja individualnoj slobodi postavlja njena uslovljenost društvenim konvencijama. Prihvatajući se ove problematike kao svoje teme, predstava zauzima angažovan kritički stav prema političkoj praksi koja zloupotrebljava svoj položaj dominantnog faktora u donošenju odluka, raspolaganju moći i sprovođenju vlasti.

U predstavi je politička praksa prikazana kao „metronom“ koji daje takt društvenim kretanjima pojedinaca na različitim nivoima socijalne ljestvice i u različitim oblastima ljudskih djelatnosti. Ovi pojedinci zahvaćeni su strujanjem koje im dolazi spolja, iz uspostavljenih centara moći, i koje se sukobljava sa njihovim unutrašnjim individualnim težnjama. Zbog toga su društveni tipovi u predstavi neizlječivo rascijepljeni i otud tragični, a njihovo očajničko nastojanje da se sastave ili da bar odaju utisak cjelovitih ličnosti djeluje komično.

Kada se uspostavi jedna moć ona uspostavlja i određene konvencije kao utvrđene oblike ponašanja koji obezbjeđuju održavanje nepromijenjenog stanja kojim se ujedno održava i uspostavljena moć. Predstava prikazuje ove utvrđene konvencije kroz niz postupaka koji potiču od društvenog tipa političara i koje potom usvajaju i ponavljaju i drugi društveni tipovi, iako im njihove osobenosti i njihov socijalni položaj onemogoćuju da budu savršena kopija političkog modela, pa izgledaju kao njegova parodija ili kritika.

Sinopsis

Igrač (Dejan Andrić) predstavlja jednu ličnost podijeljenu na četiri tipa: Političar, Aparatčik, Narkoman i Glumac. Radnja se sa svakom slikom vraća na početak, a priča se postepeno sklapa, ali viđena iz različitih perspektiva. Likovi (tipovi) prolaze kroz iste situacije, na njih različito reaguju, a ishod biva različit za svaki od likova. Igra je vrlo jednostavna, sa znakovima koji su razumljivi, a radnja se ponavlja na nekoliko punktova. Kombinacijom znakovnih elemenata sa likovima i zadatim situacijama igrač tumači univerzalnu priču o društvenoj hijerarhiji, koristeći se vrlo jasnim i svima razumljivim pozorišnim jezikom. Pored glavnog igrača, u predstavi igraju još tri igrača (Marko Dukić, Darko Đekić i Ljubiša Trivić), koji glavnog igrača prate muzički: proizvode zvukove i ritmove scena. Dakle, „Zvaće se Hamlet“ je muzičko-pantomimski komad koji slijedi principe savremenog fizičkog teatra i teatra pokreta.

Poštovani prijatelji kulture i nekonvencionalnog teatarskog izraza, pozivamo Vas da budete dio publike u četvrtak, 24.10.2013. godine u 22 časa i 30 minuta u Gradskom pozorištu Jazavac.