Djeca uče sa Nevid Teatrom

Djeca uče s Nevid Teatrom širom Banjaluke od 14. februara do 8. marta

Izvođenjem interaktivne obrazovne predstave za djecu od tri do 10 godina „Čudesni kontinenti”, autora i reditelјa Marka Dukića, u MZ Ada, 14. februara sa početkom u 10 časova i 15 minuta, Nevid Teatar započinje završnu turneju u okviru obrazovnog programa „Djeca uče sa Nevid Teatrom”.

Osim predstave, obrazovni program obuhvata i promociju digitalnog sadržaja Nevid Teatra, realizaciju edukativnog kviza o pravilima lijepog ponašanja u pozorištu, kontinentima i životu na Zemlјi, kao i prikazivanje animiranog pozorišnog bontona za djecu i odrasle u produkciji Nevid Teatra.

Predstava, promocija digitalnog sadržaja i edukativni kviz biće realizovani u: MZ Ada (14. februara), Društvenom domu u Bronzanom Majdanu (15. februara), MZ Česma (20. februara), MZ Krupa na Vrbasu (23. februara), MZ Donja Kola (28. februara), MZ Debeljaci (29. februara), Društvenom domu u Krminama (5. marta) i Društvenom domu u Gornjoj Piskavici (8. marta). U svakom prigradskom naselju program počinje u 10.15 časova.

U svrhu obrazovanja pozorišne publike i kao priprema za obrazovni program, prikazivanje animiranog pozorišnog bontona za djecu i odrasle biće organizovano u saradnji Nevid Teatra sa banjalučkim osnovnim školama u okviru redovne nastave u: JU OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“, JU OŠ „Mladen Stojanović“, JU OŠ „Vojislav Ilić“, JU OŠ „Branislav Nušić“, JU OŠ „Stanko Rakita“ i JU OŠ „Sv. Ćirilo i Metodije“.

U okviru obrazovnog programa, najuspješnijim malim takmičarima, koji će učestvovati u edukativnom kvizu, Nevid Teatar dodijeliće nagrade a svim zainteresovanim posjetiocima objasniti na koji način mogu preuzeti i koristiti digitalni sadržaj u produkciji Nevid Teatra i to: ilustrovanu knjigu o pravilnoj ishrani „Zdravi zabavnik Nevid Teatra“, instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom „Obrazovanje kroz igru”, ilustrovanu knjigu bajki i basni za djecu, audio-knjigu, kao i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Projekat sufinansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka.

Od decembra 2017. godine do sada implementiran je u 30 opština Republike Srpske, kao i u 12 banjalučkih prigradskih naselјa. Osim 42 izvođenja predstave, organizovano je i 25 predavanja na temu „Uticaj interaktivnih predstava i dramskih radionica u razvoju fizičkih, kognitivnih i socijalnih vještina kod djece”, kao i 50 dramskih radionica za djecu. U programu je učestvovalo gotovo 5.600 mališana, kao i 380 učitelјa, nastavnika i pedagoga.

Predstava „Čudesni kontinenti” biće izvedena i 22. februara u 19.00 časova u Društvenom centru Rosulјe (Park Mladen Stojanović) u organizaciji UG „Zdravo da ste“ iz Banjaluke koji realizuje ovu aktivnost u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”.