Djeca uče sa Nevid Teatrom

Djeca uče s Nevid Teatrom širom Republike Srpske od 31. maja do 15. juna

Prikazivanjem animiranog pozorišnog bontona za djecu i odrasle, autora i reditelјa Marka Dukića, u Crkvenom domu u Kalinoviku, 31. maja sa početkom u 12 časova i 55 minuta, Nevid Teatar nastavlja ovogodišnju realizaciju obrazovnog programa „Djeca uče sa Nevid Teatrom“.

Osim prikazivanje animiranog pozorišnog bontona za djecu i odrasle u produkciji Nevid Teatra, obrazovni program obuhvata i izvođenja interaktivne obrazovne predstave „Čudesni kontinenti“ koja je namijenjena za uzrast od tri do 10 godina, kao i realizaciju edukativnog kviza o pravilima lijepog ponašanja u pozorištu, kontinentima i životu na Zemlјi. Ulaz na sve događaje je besplatan, a program u svakoj opštini počinje u 12 časova i 55 minuta.

U okviru programa biće promovisan i digitalni sadržaj Nevid Teatra i to: ilustrovana knjiga o pravilnoj ishrani „Zdravi zabavnik Nevid Teatra“, instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom „Obrazovanje kroz igru”, ilustrovana knjiga bajki i basni za djecu, audio-knjiga, kao i verzija audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Osim u Kalinoviku, obrazovni program imaće priliku da pogledaju i mališani u Čajniču (JU Dom kulture „Filip Višnjić“, 1. juna), Rogatici (JU Centar za kulturu i sport „Radenko Mišević“, 2. juna), Vlasenici (JU „Kulturni centar”, 12. juna), Šekovićima (JU Dom kulture „Vladika Nikolaj”, 13. juna),  Osmacima (Dom kulture, 14. juna) i Petrovu (JU „Kulturno-turistički i sportski centar“, 15. juna).

U okviru projekta, ove godine gostovali smo i u Donjem Žabaru (Sportska dvorana, 3. aprila), Pelagićevu (Administrativno-kulturni centar, 4. aprila) i Šamcu (JU „Centar za kulturu“ Šamac, 5. aprila), a do kraja godine posjetićemo i osam banjalučkih prigradskih naselja.

Ovaj program predstavlјa sastavni dio strateškog projekta Nevid teatra (2017–2023), čiji je sveukupni cilј razvoj i edukacija publike od najranijeg djetinjstva, kao i unapređenje znanja stručnog kadra o vrijednostima i važnosti cjeloživotnog učenja i interaktivnog obrazovanja u 30 opština Republike Srpske i 20 banjalučkih prigradskih naselja.

Od decembra 2017. godine do sada implementiran je u 20 opština Republike Srpske, kao i u 12 banjalučkih prigradskih naselјa. Osim 32 izvođenja predstave, organizovano je i 25 predavanja na temu „Uticaj interaktivnih predstava i dramskih radionica u razvoju fizičkih, kognitivnih i socijalnih vještina kod djece”, kao i 50 dramskih radionica za djecu. U programu je učestvovalo gotovo 4.000 mališana, kao i 300 učitelјa, nastavnika i pedagoga.

Projekat sufinansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.