Djeca uče sa Nevid Teatrom

Djeca uče s Nevid Teatrom širom Republike Srpske u 2023. godini

Izvođenjem interaktivne obrazovne predstave za djecu „Čudesni kontinenti”, autora i reditea Marka Dukića, u Sportskoj dvorani u Donjem Žabaru, 3. aprila sa početkom u 12 časova i 55 minuta, Nevid teatar započinje ovogodišnju realizaciju obrazovnog programa „Djeca uče sa Nevid teatrom“.

Osim izvođenja predstave koja je namijenjena za uzrast od tri do 10 godina, obrazovni program obuhvata i prikazivanje animiranog pozorišnog bontona za djecu i odrasle u produkciji Nevid teatra, kao i realizaciju edukativnog kviza o pravilima lijepog ponašanja u pozorištu, kontinentima i životu na Zemlјi. Ulaz na sve događaje je besplatan.

U okviru programa biće promovisan i digitalni sadržaj Nevid teatra i to: ilustrovana knjiga o pravilnoj ishrani „Zdravi zabavnik Nevid teatra“, instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom „Obrazovanje kroz igru”, ilustrovana knjiga bajki i basni za djecu, audio-knjiga, kao i verzija audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Ovaj program predstavlјa sastavni dio strateškog projekta Nevid teatra (2017–2023), čiji je sveukupni cilј razvoj i edukacija publike od najranijeg djetinjstva, kao i unapređenje znanja stručnog kadra o vrijednostima i važnosti cjeloživotnog učenja i interaktivnog obrazovanja u 30 opština Republike Srpske i 20 banjalučkih prigradskih naselјa.

Od 2017. godine do sada implementiran je u 20 opština Republike Srpske, kao i u 12 banjalučkih prigradskih naselјa. Osim 32 izvođenja predstave, organizovano je i 25 predavanja na temu „Uticaj interaktivnih predstava i dramskih radionica u razvoju fizičkih, kognitivnih i socijalnih vještina kod djece”, kao i 50 dramskih radionica za djecu. U programu je učestvovalo gotovo 4.000 mališana, kao i 300 učitelјa, nastavnika i pedagoga.

Osim u Donjem Žabaru, obrazovni program imaće priliku da pogledaju i mališani u Pelagićevu (Administrativno-kulturni centar, 4. aprila, 12.55) i Šamcu (Centar za kulturu, 5. aprila, 12.55), a do kraja godine biće realizovan i u Petrovu, Osmacima, Šekovićima, Vlasenici, Rogatici, Čajniču i Kalinoviku, kao i u banjalučkim prigradskim naselјima.

Projekat sufinansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Po povratku sa mini-turneje po Republici Srpskoj, predstava „Čudesni kontinenti” biće izvedena 6. aprila u 19.00 časova u Gradskom pozorištu Jazavac u okviru drugog JUHU FEST-a.