Princeza Zlatka u kraljevstvu boja_Sarajevo_10. FEDU_Maja Vujanović i Marko Dukić

Dvije nagrade za Nevid Teatar na 10. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu

Predstava Nevid Teatra „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, autora i reditelja Marka Dukića, osvojila je dvije nagrade na 10. Festivalu dječije umjetnosti, koji je održan od 3. do 7. maja u Sarajevu.

Stručni žiri odlučio je da nagradu za najbolji dramski tekst dodijeli Marku Dukiću za originalni tekst predstave „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, dok je nagradu za najbolju glumicu osvojila Maja Vujanović za ulogu Princeze Zlatke.

Festival dječije umjetnosti (FEDU) je takmičarski festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmiše stvaralaštvo za djecu ali i dječije stvaralaštvo i u kojem učestvuju autori iz regiona ali i učenici osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine.

Interaktivna predstava za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, koja razara predrasude i uči nas bogatstvu raznolikosti, izvedena je 7. maja u JU Centar kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo.

U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić. Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. Koreograf scenskog pokreta je Marko Dukić, vajar saradnik Bojan Mikulić, dok su kostime izradile Jela Bošković i Ljilјana Šiniković.

U takmičarskom programu 10. FEDU-a izvedene su i predstave: „Maca Papučarica“ Gradskog kazališta lutaka Split, „Zašto ih nije briga“ Pozorišta mladih Sarajevo, „Za bajke zime nema“ Kazališta Mala scena iz Zagreba, „Hrabra krojačica“ Kruševačkog pozorišta, „Šta ću biti kad odrastem?“ Malog teatra iz Zagreba, „Crno jagnje“ Puls teatra iz Lazarevca i „Bilo jednom jedno jaje“ Pozorišta lutaka u Mostaru.

Ovo je drugo učešće Nevid Teatra u takmičarskom programu FEDU-a. Nagradu za najboljeg glumca 5. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu osvojili su neodvojivi i fantastični dvojac, Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“, autora i reditelja Marka Dukića.

Osim nagrada za originalni tekst i glumačkih nagrada, rad Nevid Teatra do sada je prepoznat i u kategorijama multimedije, kreativnosti, originalnosti, fantazije, kao i najbolje predstave po odluci dječijeg i stručnog žirija za predstavu „Pustolovine Boleta Komete”.

Višestruko nagrađivani autor iz Nevid Teatra Marko Dukić osvojio je i Zlatnu Žar pticu za ukupan umjetnički utisak s naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju za predstavu „Pustolovine Boleta Komete“ na 17. Međunarodnom Naj, naj, naj, festivalu u Zagrebu.