Nevid teatar-Turneja-Srbija

Nevid teatar na turneji širom Srbije od 27. februara do 13. marta: Princeza Zlatka uči djecu o kulturnoj raznolikosti

Izvođenjem interaktivne obrazovne predstave za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja, autora i reditelja Marka Dukića, u Centru za kulturu Smederevo, 27. februara sa početkom u 13 časova, Nevid teatar započinje turneju širom Srbije u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru koji implementira u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije. Pored predstave biće realizovano 20 dramskih interaktivnih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti.

Turneja obuhvata 10 gradova Srbije: Smederevo (Kulturni centar Smederevo, 27. 2.), Pančevo (Centar za kulturu Pančeva, 1. 3.), Šabac (Šabačko pozorište, 3. 3.), Zrenjanin (Kulturni centar Zrenjanin, 4. 3.), Sombor (Narodno pozorište Sombor, 6. 3.), Novi Sad (Pozorište mladih, 7. 3.), Gornji Milanovac (Kulturni centar Gornji Milanovac, 9. 3.), Kruševac (Kruševačko pozorište, 10. 3.), Niš (Pozorište lutaka Niš, 11. 3.) i Beograd (Malo pozorište „Duško Radović”, 13. 3.). Ulaz na sve događaje je besplatan.

Predstava govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralja Žutka, i prikazuje djeci da je svijet obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet. Kraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Jajce, Trebinje i Mostar. Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić.

Dramske interaktivne radionice vode glumci/animatori sa višegodišnjim iskustvom u radu sa djecom, Maja Vujanović i Dejan Andrić, a djeca će imati priliku da na zabavan i uzbudljiv način uče o biljnom i životinjskom svijetu i upoznaju se sa osnovama dramskih tehnika: priča, vođena mašta, zamišljena putovanja i improvizacija kroz čudesni svijet fantazije u kojem se izražava osjećanjima i idejama.

Prije svakog izvođenja predstave u svrhu obrazovanja pozorišne publike biće prikazan animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle u produkciji Nevid teatra, autora i reditelja Marka Dukića, koji potpisuje i ilustracije, dizajn likova, animaciju, muziku i zvučne efekte. Naratorka je Smiljana Marinković, lektorka Nataša Kecman, flauta Nataša Vukojević Dukić i dizajn zvuka Albert Bojan Savić.

„Za uživanje u predstavama, bilo da je riječ o djeci, odraslima, ili glumcima na sceni, nije potrebna samo ljubav prema pozorištu, već i kašičica manira te prstohvat lijepog ponašanja koje dolikuje boravku u svakoj kulturnoj instituciji. Zato animiranim pozorišnim bontonom za djecu i odrasle na zabavan način približavamo neka pravila ponašanja prije, tokom i nakon predstave kako biste vi i ostatak publike nesmetano uživali u pozorišnom izvođenju. Gledanje animiranog bontona preporučuje se u velikim količinama. Do deset puta dnevno“, izjavio je autor Marko Dukić.

U okviru turneje Nevid teatar promovisaće i ilustrovanu knjigu 15 bajki i basni za djecu, te audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju koja je nastala po Easy to Read (lako za čitanje eng. prev.) standardima. Ilustracije su djelo Marka Dukića, a bajke i basne djeci čitaju: Svjetlana Andrić, Marko Dukić i Dejan Andrić. Muziku i režiju potpisuje Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dizajn zvuka Albert Bojan Savić, flauta Nataša Vukojević Dukić i saradnica na prilagođavanju tekstova po Easy to Read standardima Lejla Kafedžić.

Elektronsku verziju Ilustrovane knjige, audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju možete preuzeti na veb stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com  a animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle možete pogledati na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Nevid teatra.

Projekat „Obrazovanje kroz igru” implementira Nevid teatar u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021. godine u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Projekat sufinansiraju Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske a medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.