Izvođenjem predstave „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” 17. decembra Nevid teatar uspješno završava 2019. godinu

Interaktivna predstava za djecu i odrasle (3+) „Princeza Zlatka u kralјevstvu boja“ u produkciji Nevid teatra iz Banjaluke biće izvedena 17. decembra na sceni Doma omladine u Banjaluci sa početkom u 18 časova i 18 minuta.

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

Foto: Agencija Magma / Nevid teatar

Autor animirane bajke „Pustolovine Boleta Komete“ i fantastične basne „Spejs Koka”, Marko Dukić, je autor teksta i reditelј, a u predstavi potpisuje i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković, dvostruka dobitnica Sterijine nagrade za kostim i Bilјana Tegeltija Bojanić, ovogodišnja dobitnica nagrade za najbolјu kostimografiju „Joakim Vujić” u paru sa Majom Mirković. Nјih dvije su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu, dok su kostime izradile Jela Bošković i Ljilјana Šiniković. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, a vajar saradnik Bojan Mikulić.

Ulaznice možete rezervisati na e – mail: nevid.teatar@gmail.com i na broj telefona 065 741 363.

Ilustracija: Marko Dukić / Nevid teatar

Nevid teatar je u 2019. godini realizovao dva edukativna projekta. Od januara do jula, djeca i mladi iz 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine učila su o kulturnim raznolikostima kroz projekat Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru” koji je realizovan širom BiH u okviru projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH. Projekat je bio namijenjen djeci i učenicima koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama, te kreativnim mladim lјudima koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama. Reportažu o procesu rada možete pogledati na stranici Nevid teatra: nevidteatar.com.

Ilustracija: Marko Dukić / Nevid teatar

Djeca iz pet prigradskih naselјa Banjaluke učila su na zabavan i interaktivan način o vrijednostima i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja kroz animacioni i edukativni program „Djeca uče sa Nevid teatrom koji je realizovan od 7. do 13. marta 2019. godine u Karanovcu, Kolima, Bistrici, Bočcu i Borkovićima. Ovaj program je obuhvatio izvođenje interaktivne – obrazovne predstave „Čudesni kontinenti”, održavanje dramskih radionica i predavanje na temu „Uticaj interaktivnih predstava i dramskih radionica u razvoju fizičkih, kognitivnih i socijalnih vještina kod djece, a bio je namijenjen djeci predškolskog i ranoškolskog uzrasta koji žive u prigradskim naselјima Banjaluke, a koja nisu u prilici zadovolјiti svoje elementarne kulturne potrebe zbog nepostojanja adekvatnih institucija kulture i kulturnih programa u njihovim mjestima, te svima koji su zainteresovani za vaspitno-odgojnu teoriju i praksu i koji su spremni da odu dalјe od sistemskog pristupa i unaprijede i usmjere razvoj kreativnog i kritičkog mišlјenja, te socijalnih vještina kod djece putem umjetnosti. Cilј projekta je bio podići nivo svijesti javnosti o povećavanju broja animacionih i edukativnih programa u predškolskim i školskim ustanovama i povećanju kulturne ponude u prigradskim naselјima Banja Luke.

Ilustracija: Marko Dukić / Nevid teatar

Pored ova dva projekta ove godine, Nevid teatar osvojio je dvije nagrade za predstavu „Čudesni kontinenti“ na festivalima koji su održani u Sarajevu (5. FEDU, najbolјi glumac-dvojac iz predstave: Dejan Andrić i Marko Dukić) i Bačkoj Palanci (25. FEP, Pozorište sa srcem, štapom i kanapom).