Nevid teatar u Banjaluci završava turneju po Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“

Realizacijom cjelodnevnog programa u Domu omladine u Banjaluci Nevid teatar završiće dvonedjeljnu turneju po Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“, koji se sprovodi kroz zajednički projekat UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“. 

Na svom gostovanju širom Bosne i Hercegovine, Nevid teatar izveo je program u: Mostaru, Tuzli, Doboju, Usori, Travniku, Kiselјaku, Kreševu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Bugojnu, a autorska predstava Nevid teatra „Princeza Zlatka u kralјevstvu boja” biće izvedena poslednji put u okviru ove turneje, u srijedu, 24. jula u Domu omladine u Banjaluci sa početkom u 18 časova i 18 minuta.

Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

Tekst je nastao na osnovu motiva najbolјih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

Autor teksta je Marko Dukić, koji potpisuje i režiju i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković i Bilјana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, dok je vajar saradnik Bojan Mikulić. Krojačice su Jela Bošković i Ljiljana Šiniković. Tehničku podršku pružili su Banjalučko studentsko pozorište i plesni studio „City Jazz“ iz Banjaluke.

Sastavni dio projekta su i dramske interaktivne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta u kojima djeca, vođena/i od animatorke/a Maje Vujanović i Dejana Andrića, na zabavan i uzbudlјiv način uče o bilјnom i životinjskom svijetu koristeći raznovrsne dramske tehnike. Dio projekta je i predavanje o uticaju interakcije u obrazovanju djece, čiji je cilј da svima koji su zainteresovani za obrazovanje kroz igru približi primjenu raznovrsnih tehnika dramskih igara u edukaciji i na taj način olakša djeci učenje programskog sadržaja u svakodnevnom radu.

U okviru projekta, Nevid teatar distribuira i brošuru „Obrazovanje kroz igru“, koja predstavlјa metodologiju rada sa djecom. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu/odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar predstavlja instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su: Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, vaspitačica predškolske djece u Montessori Kindergarten Banja Luka Tijana Ćorić, pedagoškinja, vaspitačica predškolske djece, porodični psihoterapeut Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Vesna Zarić i profesorka razredne nastave u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci Dušica Ilić, sve tri iz Banjaluke.

Raspored izvođenja u Domu omladine u Banjaluci, 24. juli 2019.

Dramske radionice
– za uzrast djece od 3 do 5 godina (11:00 i 11:30)
– za uzrast djece od 9 do 11 godina (12:00 i 12:40)
– za uzrast djece od 6 do 8 godina (13:20 i 13:55)

Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Interaktivna – obrazovna predstava, 3+
Predstava počinje u 18 časova i 18 minuta i traje 55+ minuta.

Predavanje
Uticaj dramskih radionica i interaktivnih predstava u razvoju kreativnog mišljenja kod djece
Predavanje počinje u 19 časova i 45 minuta i traje 30 minuta.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

———

„Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Projekat „Obrazovanje kroz igru“ sufinansiraju i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

———

Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat čiji je cilј dugoročna izgradnja mira i pobolјšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).