ka-Foto-Magma Agencija

Predstava Nevid Teatra „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” u TAKMIČARSKOM PROGRAMU 10. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu

Interaktivna predstava za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, autora i reditelja Marka Dukića, u produkciji Nevid Teatra iz Banjaluke biće izvedena u okviru takmičarskog programa 10. Festivala dječije umjetnosti (FEDU) u utorak, 7. maja, u 12 časova u JU Centar kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo.

Predstava govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralja Žutka i prikazuje djeci da je svijet, obogaćen raznolikostima, bogatiji i sadržajniji. Kraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Jajce, Trebinje i Mostar.

U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić. Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. Koreograf scenskog pokreta je Marko Dukić, vajar saradnik Bojan Mikulić, dok su kostime izradile Jela Bošković i Ljilјana Šiniković.

Osim predstave Nevid Teatra, u takmičarskom programu festivala biće izvedene i predstave: „Maca Papučarica“ Gradskog kazališta lutaka Split, „Zašto ih nije briga“ Pozorišta mladih iz Sarajeva, „Za bajke zime nema“ Male scene iz Zagreba, „Hrabra krojačica“ Kruševačkog pozorišta, „Šta ću biti kad odrastem?“ Malog teatra iz Zagreba, „Crno jagnje“ Puls teatra iz Lazarevca i „Bilo jednom jedno jaje“ Pozorišta lutaka iz Mostara.

Izabrane predstave takmičiće se u kategorijama: najbolja predstava, najbolji glumac i glumica, najbolja režija, dramski tekst, scenografija i kostim. Osim ovih nagrada, biće dodijeljena i nagrada publike „Najjači aplauz“.

Festival dječije umjetnosti (FEDU) je festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmiše stvaralaštvo za djecu ali i dječije stvaralaštvo. U okviru Festivala biće održan takmičarski dio iz oblasti: teatar, književnost, muzika i likovna umjetnost u kojima učestvuju autori iz cijele regije, kao i djeca (učenici osnovnih škola) koji djeluju u posebnoj kategoriji.

Ovo je drugo učešće Nevid Teatra u takmičarskom programu FEDU-a. Nagradu za najboljeg glumca 5. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu osvojili su neodvojivi i fantastični dvojac, Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“.