Obrazovanje-kroz-igru--Nevid teatar

Uspješno završen projekat „Obrazovanje kroz igru”: Niz aktivnosti predstavljen kroz reportažu

Projekat „Obrazovanje kroz igru” koji je omogućio djeci, mladima i odraslima da kroz literarnu, dramsku, audio i animiranu obrazovnu formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim raznolikostima i o tome na koji način mogu doprinijeti unapređenju obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori uspješno je završen. Brojne aktivnosti koje su realizovane kroz ovaj projekat, predstavljene su kroz reportažu koja prati kompletan proces rada, od ideje do realizacije i koju možete premijerno pogledati u petak, 9 aprila 2021. godine u 12 časova na Jutjub kanalu Nevid teatra.

Projekat Obrazovanje kroz igru” je implementirao Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021. godine u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF)“. Jedan od fokusa projekta bio je usmjeren i na ugroženu i osjetljivu djecu i obrazovanje pozorišne publike kroz audio i animiranu obrazovnu formu.

Aktivnosti projekta su promovisane i kroz dvodnevni Obrazovni program koji je održan u Banjaluci.  U okviru programa je organizovano predavanje na temu „Kako i zašto djeca uče kroz igru?”, premijerno je prikazan animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle koji je dostupan na Jutjub kanalu Nevid teatra, promovisane su i ilustrovana knjiga bajki i basni za djecu, te audio-knjiga i verzija audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju, koje su rezultat Javnog regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti i mogu se preuzeti na veb stranici projekta. Najbolji autori/ke iz regiona bili su gosti Nevid teatra u Banjaluci i u okviru Obrazovnog programa predstavili su svoja autorska djela kroz Javno čitanje.

Projekat je završen turnejom u 10 gradova Srbije, tokom koje je Nevid teatar odigrao interaktivnu obrazovnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, realizovao dramske interaktivne radionice za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti i prikazao animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle.

Projekat su sufinansirali Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske a medijski pokrovitelji su bili: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora. Sve dodatne informacije o projektu dostupne su na veb stranici: www.obrazovanjekrozigru.com.