Izabrane najbolje pjesme_Zdravi zabavnik Nevid teatra

Izabrane najbolјe pjesme literarnog konkursa u okviru projekta „Zdravi zabavnik Nevid teatra”

Među 305 pjesama pristiglih iz 22 banjalučke osnovne škole na Literarni konkurs za originalne pjesme u okviru projekta „Zdravi zabavnik Nevid teatra” koji implementira Nevid teatar iz Banjaluke, žiri u sastavu Marko Dukić i Dejan Andrić, izabrao je najbolјe pjesme na temu pravilne ishrane.

Zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih radova, odlučeno je da bude izabrano 40, umjesto prvobitno planiranih do 30 pjesama. Osim pjesama, među 156 zapažanja o zdravlјu i ishrani, izabrano je 60.

„Želјa nam je da izabranim pjesmama i zapažanjima čitaocima prenesemo poruke da je potrebno jesti raznovrsnu hranu i vježbati svaki dan kako bismo bili zdravi i vitki i kako bismo usvajanjem pravilne ishrane očuvali svoje zdravlјe i zdravlјe zajednice. Smatramo da će ova knjiga biti uspješan kolaž 40 pjesama i 60 proniclјivih razmišlјanja naših mališana i tinejdžera o pravilnoj ishrani i koja će poslužiti svim nadolazećim pokolјenjima da rastu i razvijaju se u jake i snažne lјude“, izjavili su Dejan Andrić i Marko Dukić, umjetnici iz Nevid teatra.

Obrazloženje žirija možete pročitati na veb-stranici Nevid teatra: www.nevidteatar.com/obrazlozenje-zirija-literarnog-konkursa-zdravi-zabavnik-nevid-teatra

Na osnovu izabranih pjesama i zapažanja, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu „Zdravi zabavnik Nevid teatra“. Osim pjesama i zapažanja, Zdravi zabavnik Nevid teatra sadržavaće i zdravi jelovnik, kao i dodatne zabavne činjenice i zanimlјivosti o hrani. Takođe,  na veb-stranici Nevid teatra biće dostupna elektronska verzija knjige.

Najbolјi mali i mladi autori i autorke dobiće na poklon po jedan štampani primjerak ilustrovane knjige „Zdravi zabavnik Nevid teatra“, diplomu za učestvovanje u Literarnom konkursu, kao i torbicu sa poklonima Nevid teatra a škole, učitelјi/ce i nastavnici/e zahvalnice za uspješan rad sa učenicima. Osim zahvalnica, svaka osnovnoškolska biblioteka u Banjaluci dobiće na poklon knjigu „Zdravi zabavnik Nevid teatra“.

Nagrade će im biti uručene u okviru Edukativnog programa o pravilnoj ishrani za cijelu porodicu, koji će biti realizovan u Domu omladine u Banjaluci. Umjesto 26. novembra, kako je prvobitno najavlјeno, program će biti realizovan 10. decembra 2022. godine.

U sklopu programa, a u cilјu prevencije gojaznosti i sticanja zdravih navika, biće realizovano stručno predavanje i edukativni kviz o pravilnoj ishrani a radi promovisanja autorskog književnog stvaralaštva i stvaralaštva za djecu i tinejdžere biće organizovano Javno čitanje najbolјih pjesama u kojem će 40 najbolјih malih i mladih autora i autorki iz Banjaluke imati priliku da predstave svoje radove.

Osim u Domu omladine, predavanje i edukativni kviz o pravilnoj ishrani biće realizovani i u četiri društvena doma Banjaluke: Ljubačevu, Verićima, Zalužanima i Gornjoj Piskavici.

Projekat sufinansira Grad Banja Luka.