Dobronosci_Dejan Slavuljica_5

Promocija i otvaranje izložbe ilustracija slikovnica „Koncert anđela“ i „Dobronosci“ 19. novembra u Banjaluci

U subotu, 19. novembra, sa početkom u 12.00 časova u Domu omladine biće održana promocija i otvaranje izložbe slikovnica „Koncert anđela“ i „Dobronosci“ autora Dubravka Bobana i ilustratora Dejana Slavuljice u organizaciji Nevid teatra iz Banjaluke.

Slikovnica „Koncert anđela“ namijenjena je djeci koja slušaju i roditeljima koji čuju. Ovo je priča o dječaku Orhanu koji ne može zaspati bez priče za laku noć, kao i o davnim vremenima kad je snijeg bio gluv.

„Bajkovita priča za bajkovite zimske večeri, za idilu uspavljivanja malih radoznalaca kojima treba lijep odmoran san, bez vještica, vukova, modernih junaka tame i strave s ubojitim oružjima i mržnjom koja ih pokreće“, navela je recenzentkinja slikovnice prof. dr Marica Petrović.

Radnja druge slikovnice smještena je u tajanstveni beskraj, u svemir – na planetu Planto gdje žive Dobronosci – prvi rođaci anđela koji spravljaju prah kojim se posipa svako novorođenče. Slikovnica „Dobronosci“ podučava djecu univerzalnim ljudskim vrijednostima, o radu, dobroti, toleranciji, poštenju, ljubavi, sreći i prijateljstvu.

„Umjetnički dvojac Dubravko Boban i Dejan Slavuljica ovim svojim djelom unose u naš kulturni prostor jedno izuzetno ostvarenje, knjigu koja će biti pravi ukras svake kućne biblioteke u kojoj se nađe“, naveo je recenzent slikovnice pisac za djecu Šimo Ešić.

Osim objavljenih slikovnica „Koncert anđela“ i „Dobronosci“, priče Dubravka Bobana  objavljene su u magazinu 46pgs, na portalu Nomad i u Ilustrovanoj knjizi bajki i basni za djecu u izdanju Nevid teatra. Osim ilustrovane knjige, Nevid teatar je objavio i audio-knjigu, kao i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Ilustrator Dejan Slavuljica je predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Izlagao je na nekoliko samostalnih i velikom broju kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. I pored toga što je diplomom dizajner, radovi koje je izlagao bili su crteži, skulpture, slike, fotografije i drugi oblici likovnog izraza. Dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Osim autora i ilustratora, o slikovnicama će govoriti i moderatorka promocije – Aleksandra Čvorović, književnica iz Banjaluke.

Izložba ilustracija slikovnica „Koncert anđela“ i „Dobronosci“ biće postavljena u Domu omladine u Banjaluci do 25. novembra.