Javni regionalni konkurs za originalne bajke i basne za djecu - još 26 dana do zatvaranja

Još 26 dana do zatvaranja regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za djecu

Nevid teatar iz Banjaluke u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru, koji se realizuje kroz Zajednički regionalni program UN-a „Dijalog za budućnost“, poziva sve autore/ke, bez obzira na starosnu dob, koji žive u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, da napišu originalne bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti.

Na javni regionalni konkurs za originalne bajke i basne za djecu koji je otvoren 15. jula a trajaće do 15. septembra tekuće godine do sada je pristiglo 27 prijava, 14 iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine i pet iz Crne Gore. Najmlađi učesnik ima sedam a najstariji 63 godine.

Kulturne raznolikosti su glavna tema 35 bajki i basni za djecu autora i autorki iz Tivta, Beograda, Kragujevca, Mostara, Igala, Viteza, Novog Sada, Banjaluke, Andrijevice, Sarajeva, Jajca, Berkovića, Podgorice i Petrovca na Mlavi koji su pisali i svoja zapažanja o osnovnim problemima obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, kao i dali ideje za reformu obrazovanja u ove tri države. Na konkurs se mogu prijaviti i svi/e koji/e žele poslati samo mišljenje o obrazovanju i predložiti odgovarajuće ideje.

Na osnovu do 10 najljepših izabranih bajki ili basni za djecu, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu (elektronska verzija će biti dostupna na veb sajtu projekta), kao i objaviti audio-knjigu. U okviru projekta biće organizovan dvodnevni obrazovni program krajem novembra u Banjaluci. Prvog dana biće održano predavanja na temu obrazovanja djece i mladih u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišlјenja putem umjetnosti koje će Nevid teatar uživo prenositi a drugog dana biće realizovano Javno čitanje najlјepših bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regiji i tom prilikom Nevid teatar će ugostiti do 10 najbolјih autora/ki iz regiona.

Jedan od fokusa projekta biće usmjeren na ugroženu i osjetljivu djecu u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori jer će Nevid teatar objaviti audio-knjigu najljepših bajki i basni za djecu sa poteškoćama u razvoju a radi obrazovanja pozorišne publike biće kreirani animirani mulitmedijalni pozorišni bonton.

U okviru projekta Nevid teatar će, u decembru tekuće godine, odigrati interaktivnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja i realizovati 20 dramskih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti u 10 gradova Srbije: Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Implementacijom projekta „Obrazovanje kroz igru” Nevid teatar će omogućiti djeci, mladima i odraslima da kroz literarnu, audio i dramsku obrazovnu formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim raznolikostima i vrijednostima cjeloživotnog učenja i obrazovanja te se povežu sa kolegama i koleginicama iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Ciljevi projekta su i povećanje učešća i uticaja mladih i odraslih za pitanja koja utiču na programe međukulturalnog razvoja i reformi te unapređenje interkulturalnog dijaloga i poboljšanja društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Za više informacija o pravilima učešća i rezultatima konkursa možete posjetiti stranicu projekta: www.obrazovanjekrozigru.com ili www.nevidteatar.com

Generalni medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.

„Obrazovanje kroz igru“ jedan je od 19 izabranih projekata koji se finansira u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, čiji je cilj dugoročna izgradnja mira i unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.