Zatvoren regionalni konkurs - Obrazovanje-kroz-igru-317 prijava-368-bajki-i-basni

Zatvoren regionalni konkurs za originalne bajke i basne za djecu : Pristiglo 317 prijava iz 110 gradova i opština

Javni regionalni konkurs za originalne bajke i basne za djecu u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru”, koji implementira Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije kroz Zajednički regionalni program UN-a „Dijalog za budućnost“, zatvoren je u utorak 15. septembra u 23 časa i 59 minuta.

Na konkurs je stiglo 317 prijava, 134 iz Bosne i Hercegovine, 133 iz Srbije i 50 iz Crne Gore. Najmlađi učesnik konkursa ima pet, a najstariji 79 godina. Neki učesnici napisali su više bajki i basni pa je u konkurenciji ukupno 368 priča, među kojima će biti izabrano deset najboljih.

Glavna tema bajki i basni su kulturne raznolikosti, a zanimljivo je da su radovi pristigli iz čak 110 gradova i opština u regionu. Najviše prijava je pristiglo iz Beograda (42), a potom slijede Banjaluka (24), Smederevo (22), Podgorica (21) i Sarajevo (17) pa potom i brojni drugi gradovi, opštine, sela. Autori su pisali i svoja zapažanja o osnovnim problemima obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Na konkurs su se mogli prijaviti i svi koji su željeli poslati samo svoje mišljenje o obrazovanju i predložiti odgovarajuće ideje reforme obrazovanja u ove tri države.

Najbolje autorske tekstove izabraće Aleksandra Čvorović, višestruko nagrađivana književnica iz Banjaluke u saradnji sa umjetnicima iz Nevid teatra.

Najbolji autori i autorke podijeliće na jednake dijelove nagradni fond u iznosu od 3.000,00 KM, a na osnovu njihovih bajki ili basni za djecu, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu, kao i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju. Takođe, na veb sajtu projekta biće dostupna elektronska verzija ilustrovane knjige.

Rezultate konkursa, analizu odgovora o obrazovanju i mrežu regiona svih autora/ki i učesnika/ica konkursa Nevid teatar objaviće 30. 9. 2020. godine na veb stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

U okviru projekta biće organizovan i dvodnevni obrazovni program krajem novembra u Banjaluci. Prvog dana biće održano predavanja na temu obrazovanja djece i mladih u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišlјenja putem umjetnosti, koje će Nevid teatar uživo prenositi, a na kojem će biti predstavljena i analiza odgovora o obrazovanju. Drugog dana biće realizovano Javno čitanje najlјepših bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regiji i tom prilikom Nevid teatar će ugostiti 10 najbolјih autora/ki iz regiona.

Radi obrazovanja pozorišne publike Nevid teatar će kreirati animirani mulitmedijalni pozorišni bonton a u decembru će odigrati i interaktivnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja i realizovati 20 dramskih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti u 10 gradova Srbije: Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

„Obrazovanje kroz igru” jedan je od 19 izabranih projekata koji se finansira u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost”, čiji je cilj dugoročna izgradnja mira i unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Projekat sufinansiraju i Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.