Nevid-teatar-Prolongiranje objave rezultata i analize odgovora o obrazovanju do 16. oktobra

Regionalni konkurs : Prolongiranje objave rezultata i analize odgovora o obrazovanju do 16. oktobra

Nevid teatar iz Banjaluke prolongira objavljivanje rezultata i analize odgovora o obrazovanju regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru do 16. oktobra 2020. godine jer je stigao veći broj prijava od očekivanog, te je članovima žirija potrebno dodatno vrijeme da bi radove adekvatno pregledali i ocijenili, kao i da bi komisija za analizu mišljenja o obrazovanju izvršila detaljnu obradu podataka.

Na konkurs je stiglo 317 prijava. Neki učesnici napisali su više bajki i basni pa je u konkurenciji ukupno 368 priča, među kojima će biti izabrano deset najboljih.

Autori su pisali i svoja zapažanja o osnovnim problemima obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Na konkurs su se mogli prijaviti i svi koji su željeli poslati samo svoje mišljenje o obrazovanju i predložiti odgovarajuće ideje reforme obrazovanja u ove tri države. Na osnovu 317 mišljenja i zapažanja koja su pristigla na konkurs, Nevid teatar će uraditi analizu odgovora o obrazovanju a svi koji su poslali prijave na regionalni konkurs biće uključeni u mrežu regiona autora/ki i učesnika/ica konkursa.

Zanimljivo je da su radovi pristigli iz čak 110 gradova i opština u regionu. Najviše prijava je stiglo iz Bosne i Hercegovine (134), a potom slijede Srbija (133) i Crna Gora (50). Najmlađi učesnik konkursa ima pet, a najstariji 79 godina.

Rezultate konkursa, analizu odgovora o obrazovanju i mrežu regiona svih autora/ki i učesnika/ica konkursa Nevid teatar objaviće 16. 10. 2020. godine na veb stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

Najbolje autorske tekstove izabraće Aleksandra Čvorović, višestruko nagrađivana književnica iz Banjaluke, u saradnji sa umjetnicima iz Nevid teatra.

Najbolji autori i autorke podijeliće na jednake dijelove nagradni fond u iznosu od 3.000,00 KM, a na osnovu njihovih bajki ili basni za djecu, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu, kao i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju. Takođe, na veb sajtu projekta biće dostupna elektronska verzija ilustrovane knjige.

U okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” biće organizovan i dvodnevni obrazovni program u februaru 2021. godine u Banjaluci, koji će Nevid teatar uživo prenositi. Prvog dana biće održano predavanje na temu obrazovanja djece i mladih u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišlјenja putem umjetnosti na kojem će biti predstavljena i analiza odgovora o obrazovanju. Drugog dana biće realizovano Javno čitanje najlјepših bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regionu i tom prilikom Nevid teatar će ugostiti 10 najbolјih autora/ki iz regiona.

Radi obrazovanja pozorišne publike Nevid teatar će kreirati animirani mulitmedijalni pozorišni bonton a u februaru i martu 2021. godine odigraće i interaktivnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja i realizovati 20 dramskih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti u 10 gradova Srbije: Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Projekat „Obrazovanje kroz igru” implementira Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije kroz Zajednički regionalni program UN-a „Dijalog za budućnost”.

Projekat sufinansiraju Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.