Obrazovanje kroz igru 2019

Zavrsene-radionice-ispred-kancelarije-Nevid-teatra
Nevid teatar_Dramaturske_radionice_sa_Tanjom_Sljivar
Nevid teatar_Prva-citaca-proba-Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Nevid teatar_Izrada i oblikovanje rekvizite_Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Nevid teatar_Prva-citaca-proba-Princeza Zlatka u kraljevstvu bojaPrva-generalna-proba-Dom-omladine-Banjaluka
Nevid teatar_Premijera-Princeza-Zlatka-u-kraljevstvu-Boja-Pozoriste-lutaka-Mostar
Nevid teatar-Druzenje-Pozoriste-lutaka-Mostar
Nevid teatar_Premijera-Princeza-Zlatka-u-kraljevstvu-Boja-Pozoriste-lutaka-Mostar
Nevid teatar_Dramske interaktivne radionice_Kiseljak_Maja Vujanović
Nevid teatar_Dramske-interaktivne-radionice-Kresevo
Nevid teatar_Princeza-Zlatka-u-kraljevstvu-Boja-BKC-Sarajevo
Nevid teatar_Princeza-Zlatka-u-kraljevstvu-Boja-Dom-omladine-Banjaluka
Nevid teatar_Princeza-Zlatka-u-kraljevstvu-Boja-Dom-omladine-Banjaluka
Nevid teatar_Princeza-Zlatka-u-kraljevstvu-Boja-Dom-omladine-Banjaluka
Nevid teatar_Princeza-Zlatka-u-kraljevstvu-Boja-Dom-omladine-Banjaluka

Linkovi

Obrazovanje kroz igru (2019)

Implementacijom projekta „Obrazovanje kroz igru” Nevid teatar omogućio je djeci i mladima da kroz literarnu, dramsku i animiranu obrazovnu formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim raznolikostima i o tome na koji način mogu doprinijeti unapređenju obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini.

Brojne aktivnosti koje su realizovane kroz ovaj projekat, predstavljene su kroz reportažu koja prati kompletan proces rada, od ideje do realizacije i dostupna je na Jutjub kanalu Nevid teatra.

Putem objavljenog Javnog konkursa za originalne dramske tekstove (21.1‒3.3.2019) Nevid teatar pružio je priliku mladim autorima i autorkama od 18 do 30 godina koji žive u Bosni i Hercegovini da napišu originalne dramske tekstove za djecu na temu kulturnih raznolikosti. Autori su pisali i svoja zapažanja o osnovnim problemima obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini.

Na konkurs je pristiglo 10 prijava iz Brčkog, Zenice, Gornje Kamenice, Nevesinja, Kiseljaka, Jablanice, Banjaluke, Visokog, Gradiške i Jajca. U konkurenciji bilo ukupno 11 tekstova, među kojima je dramaturškinja Tanja Šljivar izabrala tri najbolja dramska teksta.

Rezultate konkursa, analizu obrazovanja u Bosni i Hercegovini i mrežu mladih autora/ki možete pročitati na veb stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com/novosti-oki-2019/

Izabrani/e autori/ke imali su priliku, u sklopu dramaturških radionica koje su održane u Banjaluci, u kancelariji Nevid teatra, od 28. do 30. marta 2019. godine, u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar analizirati tekstove, istraživati i usavršavati svoje znanje.

Na osnovu motiva najboljih dramskih tekstova nastao je tekst za predstavu „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta „Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta „Gdje se sakrila lјepota?“ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kralјevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima preuzete su iz dramskog teksta „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice.

Predstava govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralja Žutka, i prikazuje djeci da je svijet obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet. Kraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Jajce, Trebinje i Mostar.

Autor teksta i reditelј je Marko Dukić, višenagrađivani autor iz Nevid teatra, koji u predstavi potpisuje i koreografiju. Kostimografkinje su Maja Mirković, dvostruka dobitnica Sterijine nagrade za kostim, i Bilјana Tegeltija Bojanić, dobitnica nagrade za najbolјu kostimografiju „Joakim Vujić” u paru sa Majom Mirković. Nјih dvije su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu, dok su kostime izradile Jela Bošković i Ljilјana Šiniković. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić, lektorka je Nataša Kecman, a vajar saradnik Bojan Mikulić.

Do kraja implementacije projekta, u okviru turneje u 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine, od 7. do 24. jula 2019. godine, Nevid teatar odigrao je interaktivnu obrazovnu predstavu za djecu i odrasle Princeza Zlatka u kraljevstvu boja, realizovao 33 dramske interaktivne radionice za djecu uzrasta od tri do pet, šest do osam i od devet do 11 godina starosti i 11 predavanja na temu „Uticaj dramskih radionica i interaktivnih predstava u razvoju kreativnog mišljenja kod djece“.

U okviru projekta, Nevid teatar izdao je i brošuru „Obrazovanje kroz igru“. U ovoj brošuri, svima koji su zainteresovani za vaspitnu / odgojnu teoriju i praksu, Nevid teatar je predstavio instruktivno-edukativne metode u radu sa djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Svoja iskustva u radu s djecom napisale su: vaspitačica predškolske djece u Montessori Kindergarten Banja Luka Tijana Ćorić iz Banjaluke, Montesori vaspitačica, profesorka razredne nastave i porodični psihoterapeut Nada Marinković iz Bačke Palanke, pedagoškinja, vaspitačica predškolske djece, porodični psihoterapeut Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Vesna Zarić, profesorka razredne nastave u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci Dušica Ilić.

Projekat je implementirao Nevid teatar iz Banjaluke od 1. januara do 30. jula 2019. godine u okviru Zajedničkog projekta UN-a „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BIH“.

Projekat su sufinansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka, a medijski pokrovitelji su bili: BHRT, Radio M i Nezavisne novine.
———
Zajednički projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Projekat „Dijalog za budućnost“ se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).