Obrazovanje kroz igru 2020-2021

Nevid teatar-Pobjednici Javnog konkursa za originalne bajke i basne
Nevid teatar-Vizual-ilustrovana knjiga bajki i basni za djecu
Nevid teatar-Javno čitanje-JU Banski dvor-Kulturni centar-Banja Luka
Nevid teatar-Javno čitanje-JU Banski dvor-Kulturni centar-Banja Luka
Nevid teatar-Šabačko pozorište
Nevid teatar-Pozorište mladih Novi Sad-Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Nevid teatar-Velika scena-Pozorište mladih Novi Sad-Dramske radionice
Nevid teatar-Narodno pozorište Sombor-Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Nevid teatar-Scena 99-Narodno pozorište Sombor-Dramske radionice
Nevid teatar-Narodno pozorište Sombor-Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Nevid teatar-Pozorište lutaka NIš-Dramske radionice-Maja Vujanović
Nevid teatar-Kulturni centar Zrenjanina-Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Nevid teatar-Centar za kulturu Pančeva-Princeza Zlatka u kraljevstvu boja
Nevid teatar-Centar za kulturu Gornji Milanovac-Dramske radionice-Dejan Andrić

Linkovi

Obrazovanje kroz igru (2020-2021)

Implementacijom projekta „Obrazovanje kroz igru” Nevid teatar omogućio je djeci, mladima i odraslima da kroz literarnu, dramsku, audio i animiranu obrazovnu formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim raznolikostima i o tome na koji način mogu doprinijeti unapređenju obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Jedan od fokusa projekta bio je usmjeren na ugroženu i osjetljivu djecu i na obrazovanje pozorišne publike.

Brojne aktivnosti koje su realizovane kroz ovaj projekat, predstavljene su kroz reportažu koja prati kompletan proces rada, od ideje do realizacije i dostupna je na Jutjub kanalu Nevid teatra.

Putem objavljenog Javnog regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za djecu (15.7‒15.9.2020) Nevid teatar pružio je priliku svim autorima/kama, bez obzira na starosnu dob, koji žive u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori da napišu originalne bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti. Autori su pisali i svoja zapažanja o osnovnim problemima obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Na konkurs su se mogli prijaviti i svi koji su željeli poslati samo svoje mišljenje o obrazovanju i predložiti odgovarajuće ideje reforme obrazovanja u ove tri države.

Na konkurs je stiglo 317 prijava, 134 iz Bosne i Hercegovine, 133 iz Srbije i 50 iz Crne Gore. Najmlađi učesnik konkursa imao je pet, a najstariji 79 godina. Neki učesnici napisali su više bajki i basni pa je u konkurenciji bilo ukupno 368 priča, među kojima je žiri izabrao 15 najboljih bajki i basni za djecu.

Rezultate konkursa, obrazloženje žirija, analizu obrazovanju u regionu i mrežu regiona svih autora/ki i učesnika/ica konkursa, možete pročitati na veb stranici projekta: www.obrazovanjekrozigru.com

Aktivnosti projekta su promovisane kroz dvodnevni Obrazovni program koji je održan u Banjaluci, u JU Banski dvor – Kulturni centar, 19. i 20. februara 2021. godine. Prvog dana programa sa početkom u 17 časova održano je predavanje na temu „Kako i zašto djeca uče kroz igru?” u svrhu razvoja kreativnog stvaralaštva i kritičkog mišljenja putem umjetnosti. Nakon predavanja posjetioci su imali priliku da poslušaju Albert B. Savić & The Invisibles a u svrhu obrazovanja pozorišne publike premijerno je prikazan animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle u produkciji Nevid teatra.

U okviru Obrazovnog programa prvog dana promovisana je ilustrovana knjiga bajki i basni za djecu, te audio-knjiga i verzija audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju koja je nastala po Easy to Read (lako za čitanje eng. prev.) standardima. Drugog dana je realizovano Javno čitanje bajki i basni za djecu radi promovisanja autorskog dramskog stvaralaštva u regionu i tom prilikom Nevid teatar je ugostio autore i autorke iz Beograda, Sarajeva, Trebinja, Niša, Viteza i Mostara koji su imali priliku da javno predstave svoje priče. Oba događaja Nevid teatar je uživo prenosio putem svoje Fejsbuk stranice.

Do kraja implementacije projekta, u okviru turneje u 10 gradova Srbije, od 27. februara do 15. marta 2021. godine, Nevid teatar odigrao je interaktivnu obrazovnu predstavu za djecu i odrasle Princeza Zlatka u kraljevstvu boja i realizovao 20 dramskih interaktivnih radionica za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti.

Projekat je implementirao Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021. godine u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF)“.

Projekat su sufinansirali Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelji su bili: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.